W tym roku wypróbowałem przepis na kulebiaka. No bo co innego mógłbym zrobić, uwielbiam kuchnie regionalną, tradycyjną. Kulebiak wygląda wspaniale, smakuje genialnie zwłaszcza z czerwonym barszczem na prawdziwym zakwasie.
Przez połączenie odrobiny rosołu, mięsa z kurczaka, na którym był gotowany i końcówki mrożonego groszku otrzymałam delikatny w smaku biały sos gulaszowy. Podany z razowym spaghetti tworzy kompozycję idealnie nadającą się na sycący i zdrowy posiłek.
Bardzo lubię Nigela Slatera i jego programy kulinarne. Nie przywiązuje on za wielkiej wagi do prezentacji, tu trzy kropki sosu a tu trzcinka szczypiorku, tylko gotuje smacznie, rodzinnie i ze świeżych produktów. Bardzo mi się spodobała jego trochę nietypowa szarlotka.
Proporcje i składniki dobierałam samodzielnie i prawdę mówiąc troszkę obawiałam się co z tego wyjdzie... niepotrzebnie. Mój lekki sernik na czekoladowo-migdałowym spodzie jest naprawdę godny polecenia.
Za oknem szaro ponuro, czasem mokro a czasem śnieżnie, a na talerzu środek lata i mnóstwo kolorów. Jakoś trzeba sobie humor i nastrój poprawiać, prawda?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię indyjską bez ryb.Gotowanie ryb z warzywami to tradycyjny sposób ich przyrządzania wewschodnich regionach Indii. Aromatyczne przyprawy,warzywa i ryba.
Te duże ciastka - tartaletki zajadaliśmy 2 dni temu, na rozgrzanie wieczorową porą. Słodkie, chociaż nie bardzo. Lepkie od miodu, który rozpłyną się w trakcie pieczenia. Aromatyczne, dzięki dodatkowi oliwy orzechowej.
Zupa cebulowa, której korzenie wywodzą się z Francji, zawsze kojarzyła mi się z elegancją i takim wyrafinowym smakiem . Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty a smak? Naprawdę dobry. Kto nie próbował, bardzo zachęcam.
ój autorski, niezwykle prosty przepis na ciasteczka, które zdecydowanie można zaliczyć do kategorii 'zdrowy słodycz'. Dzięki otrębom, jogurtowi i suszonym owocom korzystnie wpływają na układ trawienny poprawiając metabolizm. W moim domu otrzymały nazwę ciasteczek 'miotełek':)