Zupa cebulowa
Zupa cebulowa, której korzenie wywodzą się z Francji, zawsze kojarzyła mi się z elegancją i takim wyrafinowym smakiem . Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty a smak? Naprawdę dobry. Kto nie próbował, bardzo zachęcam.
Źródło: Moje Gotowanie, nr 11/2011
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 6 dużych cebul
- sól
- szklanka wytrawnego białego wina
- 6 szklanek bulionu drobiowego
- 3 gałazki świeżego tymianku
- pieprz
- 6 kromek chleba tostowego
- 2 szklanki startego żółtego sera
W dużym garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i kilka szczypt soli. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Jeśli trzeba, dolać odrobinę wody, żeby cebula się nie przypaliła. Kiedy płyn odparuje, zdjąć pokrywkę i smażyć cebulę na średnim ogniu często mieszając, aż się zezłoci. Dolać wino i bulion, dodać tymianek, przyprawić solą i pieprzem do smaku.Gotować na niewielkim ogniu jeszcze ok. 15 minut. Mocno rozgrzać górną grzałkę piekarnika. Na wierzch ułożyć tosty ( w razie potrzeby przyciąć) i posypać obficie tartym serem. Ustawić miski na blasze do pieczenia, wstawić pod rozgrzaną grzałkę i zapiekać, aż ser się rozpuści.
Smacznego:)