Sernik cytrynowy z marcepanem

Sernik cytrynowy z marcepanem

Zdjęcie - Sernik cytrynowy z marcepanem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik mocno schłodzony z nutą cytrynową oraz z dodatkiem marcepana smakuje wyśmienicie i naprawdę zaskakuje smakiem . Polecam

Na spód
  • 200 g ciastek zbożowych z czekoladą
  • 50 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki kakao

Wszystkie składniki zmiksować i wyłożyć dno tortownicy - wstawić do lodówki

Masa marcepanowa 225 g

Rozwałkować masę marcepanową i wyłożyć na wyłożone wcześniej ciastka - wstawić do lodówki.

Składniki na masę serową
  • 1 kg sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego
  • 4 cytryny  (otarta skóra + sok z dwóch )
  • 5 jajek 
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej

Utrzeć żółtka z 1/4 szklanki cukru na puszek następnie powoli dodając sera i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać otartą skórę z czterech cytryn i sok z dwóch  - na koniec wymieszać z mąką.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz stopniowo w czasie ubijania dodawać cukier. Delikatnie wymieszać z masa serową i wylać do blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia spód i boki zostawiając 2-3 cm ponad blaszkę.

Piec ok 60 minut , studzić w lekko uchylonym piekarniku - wyjąć i wstawić do lodówki najlepiej na noc.  

Smacznego

Wydrukuj przepis  i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Sernik cytrynowy z marcepanem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik cytrynowy z marcepanem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik cytrynowy z marcepanem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów