Sernik cytrynowy z marcepanem
Sernik mocno schłodzony z nutą cytrynową oraz z dodatkiem marcepana smakuje wyśmienicie i naprawdę zaskakuje smakiem . Polecam
Na spód- 200 g ciastek zbożowych z czekoladą
- 50 g miękkiego masła
- 2-3 łyżki kakao
Wszystkie składniki zmiksować i wyłożyć dno tortownicy - wstawić do lodówki
Rozwałkować masę marcepanową i wyłożyć na wyłożone wcześniej ciastka - wstawić do lodówki.
Składniki na masę serową- 1 kg sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego
- 4 cytryny (otarta skóra + sok z dwóch )
- 5 jajek
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
Utrzeć żółtka z 1/4 szklanki cukru na puszek następnie powoli dodając sera i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać otartą skórę z czterech cytryn i sok z dwóch - na koniec wymieszać z mąką.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz stopniowo w czasie ubijania dodawać cukier. Delikatnie wymieszać z masa serową i wylać do blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia spód i boki zostawiając 2-3 cm ponad blaszkę.
Piec ok 60 minut , studzić w lekko uchylonym piekarniku - wyjąć i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...