Biały sos gulaszowy z gotowanym kurczakiem
„Coś z niczego” czyli danie obiadowe zrobione z tego co zostało znalezione w lodówce (czyt. recykling resztek z poprzednich dni).
Przez połączenie odrobiny rosołu, mięsa z kurczaka, na którym był gotowany i końcówki mrożonego groszku otrzymałam delikatny w smaku biały sos gulaszowy.
Podany z razowym spaghetti tworzy kompozycję idealnie nadającą się na sycący i zdrowy posiłek.
Polecam, łatwy i szybki sposób na efektowne zaspokojenie głodu.
Biały sos gulaszowy z gotowanym kurczakiem:
Do miski wlewam rosół dodaje śmietanę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam pozbywając się wszystkich grudek, odstawiam.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebulę, smażę ok 7 min do czasu aż stanie się szklista. Następnie dodaje groszek, duszę pod przykryciem ok 10 min, do czasu aż groszek całkowicie rozmarznie. Kiedy to się stanie dodaje kurczaka, całość zalewam mieszanką rosołowo-śmietanową, dokładnie mieszam. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym płomieniu ok 3 min, mieszając od czasu do czasu. Gotowy sos doprawiam do smaku gałką muszkatołową, sola i pieprzem.
Podaję z makaronem, ryżem lub kaszą.
Smacznego
Przez połączenie odrobiny rosołu, mięsa z kurczaka, na którym był gotowany i końcówki mrożonego groszku otrzymałam delikatny w smaku biały sos gulaszowy.
Podany z razowym spaghetti tworzy kompozycję idealnie nadającą się na sycący i zdrowy posiłek.
Polecam, łatwy i szybki sposób na efektowne zaspokojenie głodu.
Biały sos gulaszowy z gotowanym kurczakiem:
- 1 ½ szklanki mięsa obranego z ugotowanego (lub upieczonego) kurczaka
- 1 biała cebula, pokrojona w kostkę
- 1 ½ szklanki mrożonego groszku
- 2 szklanki rosołu (lub delikatnego bulionu drobiowego)
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- do wyboru: do podania makaron razowy lub pszenny, ryż, kasza (przygotowane wg przepisu na opakowaniu)
Do miski wlewam rosół dodaje śmietanę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam pozbywając się wszystkich grudek, odstawiam.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebulę, smażę ok 7 min do czasu aż stanie się szklista. Następnie dodaje groszek, duszę pod przykryciem ok 10 min, do czasu aż groszek całkowicie rozmarznie. Kiedy to się stanie dodaje kurczaka, całość zalewam mieszanką rosołowo-śmietanową, dokładnie mieszam. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym płomieniu ok 3 min, mieszając od czasu do czasu. Gotowy sos doprawiam do smaku gałką muszkatołową, sola i pieprzem.
Podaję z makaronem, ryżem lub kaszą.
Smacznego