Całuśny sernik z umbryjskimi pralinkami Baci Perugina (produkowanymi w ukochanej Perugii) powstał z połączenia dwóch przepisów: sernika z daimami i ze śliwkami w czekoladzie. Byłam bardzo ciekawa, jak wyjdzie mi sernik z włoskimi całuskami. Muszę powiedzieć, że jestem niesamowicie z niego zadowolona, bo był przepyszny! Bardzo nam smakował.
Mam ostatnio mało czasu na pieczenie i jakoś weny brak, ale nie będę Wam tu narzekać. No, może troszkę;). Upiekłam ciasto z rabarbarem i wyszedł zakalec. Za to jaki smaczny! :) Nie pokażę go tu jednak, może dopiero jak zrobię ponownie;).
Pleśniak to jedno z ciast, na które zawsze mam ochotę. Nie ważne czy jest z owocami czy dżemem. Szczególnie takie ciepłe, niesamowicie kruche i osypujące się, jest najlepsze! Oczywiście ciasto kruche na bazie masła nie ma sobie równych, ale czasem korzystam z przepisu, który znalałam w jednej z ksiązek M. Caprari i robię je z margaryną. też wychodzi kruche i smaczne, tyle, że nie ma tego charakterystycznego posmaku maslanego.
To ciasto robiłam już wielokrotnie ale nie pokazywałam go jeszcze na blogu a jest tego warte. Jeśli lubicie lekkie ciasta, które nie zapychają to ono właśnie takie jest. Dobrze nasączone, z piankową masą kawową jest naprawdę pyszne.
ezon rabarbarowy w pełni, a u mnie na blogu do tej pory pojawiły sie tylko placki z rabarbarem. Zatem dziś pyszne, migdałowe ciasto z rabarbarem z przepisu Bei. Robiłam je dwa razy, za pierwszym miałam pyszny zakalec, serio był pyszny, został zjedzony tak szybko, aż byłam zaskoczona haha;D. Pomyślałam, że to przez mokry rabarbar, więc za drugim razem przesmażyłam go na patelni i ciasto wyszło wspaniale. Pyszne, migdałowo-rabarbarowe, o zapachu tonki. Super, polecam! :)
Drożdżówka jest bardzo smaczna, trudno jest poprzestać na jednym kawałku tego pachnącego latem ciasta ;) Gosia przygotowała ciasto z truskawkami i brzoskwiniami - ja użyłam samych truskawek. Oczywiście można je upiec z dowolnymi owocami - z każdymi będzie pyszne.
Po biszkopcie z truskawkami przyszła kolej na ciasto ucierane. Ciasto, które jest bardzo mało pracochłonne, łatwe i do tego bardzo dobre. Zasługa truskawek jest tu ogromna, pieczone smakują mi chyba tak samo jak maliny. Kruszonka jest oczywiście kropką nad i. Pierwszy raz robiłam kruszonkę na ciepło. Do tej pory zawsze zagniatałam ciasto ale ten sposób jest łatwiejszy i bardziej mi odpowiada.
Wiem - teraz jest pora na lekkie ciasta z sezonowymi owocami i takie królują na wielu blogach. Przecież w końcu mamy lato. Ale ten piernik chodził za mną tak długo, że nie mogłam już dłużej zwlekać z jego upieczeniem. Nie wytrzymałabym do świąt ;)
To chyba moje ostatnie ciasto truskawkowe w tym sezonie. Szczerze mówiąc dzisiaj nie miałam weny na pieczenie ale, że z tym ciastem zbyt dużo roboty nie ma to się na nie zdecydowałam. Jest to zwykły biszkopt przełożony masą z truskawkowego pure i jogurtu naturalnego. Dla stężęnia masy dodałam galaretkę truskawkową. Całość bardzo lekka i nie zapychająca.
W oryginalnym przepisie do chlebka dodaje się suszone wiśnie - zamieniłam je na suszoną żurawinę, ponieważ odkryłam w szafce spory jej zapas i postanowiłam wykorzystać do tego ciasta.
Z sajgonkami jest chyba tak jak z pierogami, jedno ciasto - różne nadzienia. W zależności od upodobań i gustów kulinarnych można włożyć do środka wszystko co nam się podoba. Mnie spodobało się mięso mielone z warzywami a następnym razem zrobię z kurczakiem. Zawijanie sajgonek może być bardzo zabawne, zwłaszcza moczenie papieru ryżowego może okazać się świetnym zadaniem dla dzieci. Sajgonki można smażyć jak i jeść bezpośrednio po zawinięciu.
Dzisiejsze ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, po prostu pyszne. Po upieczeniu lekko mi opadło w środku ale smaku wogóle to nie zmieniło. Maliny jak zwykle doskonale się sprawdziły a kropką nad i była migdałowa kruszonka.
Pleśniak to jedno z naszych ulubionych ciast. Kruchy spód, kwaskowe wnętrze z owoców, delikatna pianka i kruszonka. Mniam:). Zwykle robię to ciasto ze świeżymi porzeczkami lub dżemem porzeczkowym. Tym razem skorzystałam z pomysłu, który znalazłam u Gosi i zrobiłam z rabarbarem. By przełamać smak dodałam mus jabłkowy. Całość znakomicie smakowała!
Ostatnio sporo u mnie owocowych propozycji, dziś także nie będzie inaczej. Korzystam ze wszystkich letnich owoców ile tylko mogę :). Tym razem kruche ciasto z wiśniami, budyniem i kruszonką
Odkryłam przepis na biszkopt idealny - pięknie wyrasta, jest puszysty, nie opada i do tego jest równy jak stół. Sekret tkwi w sposobie pieczenia, a właściwie w tym, że upieczonym ciastem rzuca się o podłogę. Trochę się obawiałam tego rzucania, więc na wszelki wypadek upiekłam biszkopt dzień wcześniej, żeby w razie czego zdążyć zrobić kolejny [na imprezę urodzinową mojego dziecięcia i męża]. Na szczęście nie było takiej potrzeby :)