Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami
Dawno nie piekłam ciasta drożdżowego, więc kiedy zobaczyłam u Gosi ten przepis, postanowiłam jak najszybciej go wypróbować.
Drożdżówka jest bardzo smaczna, trudno jest poprzestać na jednym kawałku tego pachnącego latem ciasta ;) Gosia przygotowała ciasto z truskawkami i brzoskwiniami - ja użyłam samych truskawek. Oczywiście można je upiec z dowolnymi owocami - z każdymi będzie pyszne.
Składniki :
ciasto :
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 1 szklanka ciepłego [ nie gorącego ! ] mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 4 łyżki rostopionego masła
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży
- cukier waniliowy
- 1/3 łyżeczki soli
nadzienie :
- 400 g zmielonego sera białego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego [ to mój dodatek ]
- truskawki - ok. 25-30 sztuk
+ 1 rozmącone jajko do posmarowania boków ciasta
Drożdże rozpuścić w mleku.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wbić jajka, wlać mleko i przestudzone masło. Wszystko starannie wyrobić. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i lekko się lepić. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki lub mleka.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godzinę - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Dużą blachę* wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Na spodzie blachy równomiernie rozłożyć wyrośnięte ciasto - nieduży kawałek ciasta odłożyć, będzie potrzebne do zrobienia boków.
Odłożony kawałek ciasta podzielić na dwie części. Ukształtować z nich długie wałeczki i ułożyć je na obwodzie ciasta.
Ciasto odstawić na 15 minut - w tym czasie przygotować nadzienie. Utrzeć razem ser, jajko, ekstrakt z wanilii i cukier. Truskawki umyć i odszypułkować - duże podzielić na połówki , mniejsze pozostawić w całości.
Na cieście równomiernie rozsmarować masę serową, a na niej ułożyć owoce. Boki ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40 minut**.
UWAGI :
* użyłam blachy o wymiarach 35 x 25 cm - ciasto wyszło dość wysokie i musiałam wydłużyć czas pieczenia, bo po 40 minutach było lekko niedopieczone. Polecam użycie nieco większej blachy.
** wydłużyłam czas pieczenia do ok.55 minut .