Zielono - żółta, wiosenna, pachnąca, zdrowa i bajecznie smaczna sałatka, którą można zjeść na śniadanko lub do obiadu. Kiedy zobaczyłam przepis na tę sałatkę na blogu Casi nie mogłam się jej oprzeć. Sałatka pojawiła się także na blogu Kuchareczki i Edysi, a teraz czas na mnie :) Mój blog jest o słodkościach,ale myślę,że nie pogniewacie się jesli od czasu do czasu pojawią się inne smakowitości, niekoniecznie słodkie :)
Ostatnio kolega polecił mi przepis na smaczną sałatkę autorstwa Lisiczki_bez_kitki. A że udało mi się kupić spore opakowanie rukoli , postanowiłam czym prędzej przepis przetestować.
Zapiekanki a zwłaszcza makaronowe uwielbiam i robię je zawsze kiedy nie mam za bardzo weny na gotowanie. Do zapiekanek można wrzucić co się chce i prawie zawsze będzie smakować. Przepis na tę zapiekankę pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni i figuruje tam pod nazwą jako Zapiekanka włoska.
Tymczasem zapraszam na bułeczki ze śliwkami, a dobrą wiadomością niech będzie to, że są one bardzo proste, szybkie do wykonania i pozostają świeże nawet następnego dnia. Oraz, że tegoroczne węgierki są pyszne i słodkie – jak co roku :)
Tak ryba jest z pewnością tak znana w Japonii, jak jej "koleżanka" w Grecji:)) Ale smakuje wysmienicie... słodko kwaśna, z chrupiącymi warzywami...mmmmm... . Bardzo gorąco polecam!!!!
Domyslam się , że macie dosyć już śledzi:)) ale ja mam jeszcze dwie śledziowe propozycje dla Was. Pierwsza to marynowane płaty w sosie z grzybkami... też marynowanymi, druga to matiesy w przepysznym sosie z posmakiem miodu. Drugie zdecydowanie lepsze!!! Bardzo aromatyczne, w smaku słodko - kwaśne. Znikały ze stołu w tempie ekspresowym. Spróbujcie...niekoniecznie w najbliższym czasie...:-)
Na chłodne, krótkie zimowe dni niezbędne są potrawy rozgrzewające i do takich właśnie należy bogracz, czyli zupa węgierska. Gotując ją, opierałam się na kilku przepisach różniących się drobnymi szczegółami. Zrezygnowałam jedynie z ostrej papryki, ponieważ zupa przeznaczona była również dla dzieci.
Przepis na udka po cygańsku, który znalazłam u Edysi, okazał się tak fantastyczny jak to zapowiadała. Naprawdę udka przyrządzone w ten sposób są bardzo smaczne, delikatne, kruche i aromatyczne. Jest to przepis na szóstkę z plusem.