Włoska zapiekanka makaronowa
Zapiekanki a zwłaszcza makaronowe uwielbiam i robię je zawsze kiedy nie mam za bardzo weny na gotowanie. Do zapiekanek można wrzucić co się chce i prawie zawsze będzie smakować. Przepis na tę zapiekankę pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni i figuruje tam pod nazwą jako Zapiekanka włoska. Jest to moja propozycja do akcji makaronowej.
Składniki:
- 20 dag makaronu
- 20 dag pieczarek
- 20 dag szynki gotowanej lub wędzonej
- 2 puszki przecieru pomidorowego (po 14 dag)
- 4 dag startego parmezanu
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki oregano
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Naczynie żąroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego odcedzony makaron. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki i usmażyć na reszcie masła. Gdy woda odparuje, dodać pokrojoną szynkę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie zawartość patelni wyłożyć na makaron i wymieszać. Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1 szklanką wody, dodać sól, pieprz, oregano, 2/3 parmezanu i wymieszać. Makaron zalać sosem, oprószyć resztą parmezanu i zapiekać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przed podaniem posypać zapiekankę zieloną pietruszką.
Smacznego:)