Od dawna kusiło mnie połączenie masy jabłkowej z budyniem. Nie wiedziałam czego się spodziewać, jak to się będzie łączyć ale tak dużo osób zachwycało się tym zestawem że musiałam spróbować. Ciasto wyszło bardzo smaczne,
To ciasto to najczęściej zamawiany szlagier u mnie w domu. Jednocześnie jestem przekonana, że nigdy nam się nie znudzi. Jest pyszne i łączy w sobie wszystkie najlepsze elementy różnych klasycznych ciast. Ma pyszną chrupiącą bezę, nieprzyzwoicie słodką kruszonkę i kwaskowate owoce ułożone na pysznym spieczonym kruchym spodzie. Można ją piec w formie ciasta w blaszce lub tarty w każdej postaci smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam.
Strasznie zasmakowały mi kruche maślane ciasteczka, o których pisałam wcześniej. Postanowiłam zrobić z tego samego przepisu foremki babeczkowe i wypełnić je kremem. Wiem że nie jest to przepis stricte na babeczki ale i tak się sprawdził, a smak maślanych ciasteczek pozostał, a o to mi chodziło.
Tak dawno nie piekłam sernika, że prawie zapomniałam jak wspaniale może smakować. Przyzwyczaiłam się do lekkich serników na śmietanie, ten jest z dodatkiem masła więc jest trochę cięższy dlatego smakuje tak bardziej polsko i tradycyjnie. Na wierzchu ułożyłam borówki i maliny,
Śledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie.Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką,który często gości na naszych stołach.Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod.
Kruchy spód, miękkie, ale nie rozbebłane jabłka, i delikatny, słodki budyń. Tak naprawdę nie wiem, co jeszcze mogłabym napisać - bo to ciasto jest po prostu bardzo smaczne, i z pewnością jest świetną alternatywą dla tradycyjnej szarlotki, od której czasem warto odpocząć. Polecam!
Dzisiaj zaszalałam i zrobiłam coś na kształt jabłecznika lub szarlotki, ale bez użycia mąki czy proszku do pieczenia. Po prostu jabłka pieczone z orzechami laskowymi. Trudno więc nawet nazwać ten wyrób ciastem, bo ciasta jako takiego nie zawiera, jednak po upieczeniu wygląda jak ciasto. Jest to bardzo wykwitny deser, szczególnie dla osób unikających ciast czy innych deserów z zawierających mąkę.
dodam przepis na przepyszny obiad, który dla odmiany przyrządził mój mąż. Zdecydowanie nadaje się do akcji „zwiększamy odporność” przez sporą zawartość czosnku, który jak wiadomo jest naturalnym antybiotykiem. Danie ponadto jest klasyczne, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam.
Pochłonięta bez reszty robieniem przetworów znalazłam jednak odrobinę czasu, żeby podtrzymać rodzinną tradycję i upiekłam ciasto na niedzielę. Skorzystałam z gotowego przepisu Dr Oetkera zamieszczonego w książce "Czekoladowe ciasta". Nie wymagało zbyt wielkiego nakładu pracy, a efekt był bardzo zadowalający
Tort pavlovej to chyba najłatwiejsza opcja tortu smacznego, szybkiego i efektownego. Kiedy nie ma się czasu, kiedy nie ma się pomysłu sprawdza się zawsze. Pavlova często gości na naszych stołach, zapewne również z powodu mojego cukierniczego lenistwa :)
Kruche ciasto ze śwlikami i kruszonką jest napewno hitem jesieni prawie w każdym domu. No bo jak może nie smakować, kruche aromatyczne ciasto, pachnące śliwki i do tego pyszna kruszonka. W zależności od upodobań kruszonkę można sobie urozmaicić dodając np. pokruszone migdały albo wiórki kokosowe. Ja zdecydowałam się na cynamon.
Dziś sernik. Znowu? Taaak! Nie jest to taki zwykły sernik. Jest obłędny! Kolejny, obok, którego nie można przejść obojętnie. Słowa, które cisną nam się na usta po jego skonsumowaniu są różne: wspaniały, cudowny, pyszny, niesamowity, po prostu za… sty! ;) Taki właśnie jest.
Naszła mnie ostatnio ochota na pieczoną białą kiełbasę. Ochota tak okropna, że wracając z pracy "modliłam się" żeby była w osiedlowym sklepie. Była. Zjedliśmy na kolację.