Pavlova z jeżynami

Pavlova z jeżynami
Tort pavlovej to chyba najłatwiejsza opcja tortu smacznego, szybkiego i efektownego. Kiedy nie ma się czasu, kiedy nie ma się pomysłu sprawdza się zawsze. Pavlova często gości na naszych stołach, zapewne również z powodu mojego cukierniczego lenistwa :) Tym razem pokażę pavlovą z urodzin mojej Mamy.

Tort pavlovej z jeżynami
  • 3 białka
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka octu borówkowego
  • pojemniczek jeżyn
  • 400ml słodkiej śmietanki 30% (u mnie łaciata w kartoniku)
  • łyżeczka cukru
Zdjęcie - pavlova z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBiałka ubijamy na sztywną pianę dodając po łyżeczce cukru, na koniec dodajemy ocet, dzięki temu piana staje się błyszcząca. Ocet borówkowy daje również efekt zaróżowienia wierzchu bezy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bezę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc okręg wielkości talerza obiadowego - ok 25cm. Pieczemy 3 minuty w 180 stopniach, następnie bez wyjmowania bezy zmniejszamy temparaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze około 45-50 minut aż beza nam się ładnie zarumieni i uzyska skorupkę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodając łyżeczkę cukru dla złamania smaku - cukru mało żeby zrównoważyć słodycz bezy. Wykładamy na ostudzona bezę i dekorujemy owocami.

Kategorie przepisów