Szarlotka jest bardzo dobra, bo lekka i taka inna od tradycyjnej. Ciasta jest niewiele za to masy owocowej dużo. Jeśli macie ochotę na innowacje szarlotkową polecam tę serową.
Zabawy lodowej ciąg dalszy. Musiałam wykorzystać bardzo dojrzałe banany, które nie miały szans na zjedzenie przez kogokolwiek. Tak więc postanowiłam wszystkie od razu zużyć, aby nie musieć wyrzucać.
Jabłka i cynamon to jeden z lepszych duetów jesiennych. A ułożony na puszystym cieście drożdżowym smakuje po prostu wspaniale. Z cynamonową posypką łączy się rewelacyjnie. Ja zrobiłam kruszonkę "na ciepło" bo tak się z nia polubiłam, że innej już nie zagniatam.
Kruchy spód, miękkie, ale nie rozbebłane jabłka, i delikatny, słodki budyń. Tak naprawdę nie wiem, co jeszcze mogłabym napisać - bo to ciasto jest po prostu bardzo smaczne, i z pewnością jest świetną alternatywą dla tradycyjnej szarlotki, od której czasem warto odpocząć. Polecam!
Kotlety mielone nie muszą zawsze smakować tak samo. Aby uczynić je atrakcyjniejszymi, można dodać do nich przeróżne składniki, np. starty ser żółty i podsmażone pieczarki, pekińską kapustę i kalafior, płatki owsiane, marchewkę, ziemniaki. a nawet seler i ogórek kiszony.
Nieuchronnie nadeszła jesień jednak ja lubię tą porę roku. Te kolory i długie wieczory. Moim ulubionym owocem jesieni są gruszki ciasto z ich udziałem po prostu musiało się pojawić. Ta tarta podczas pieczenia roznosi po domu niesamowity czekoladowy zapach.
Dziś Dzień Jabłka, na który jak co roku zaprasza Tatter. Bardzo lubimy wypieki z jabłkami, więc razem z synkiem zrobiliśmy ciacho. Nie jest to szarlotka, a ciasto maślankowe z dodatkiem jesiennych owoców - śliwek i jabłek. Bardzo smaczne, wilgotne, jednocześnie mięciutkie. Posypane pyszną kruszonką
Gdy nie ma za wiele czasu, to trzeba trochę pokombinować. Strudel prawdziwy to nie jest, może troszkę go przypomina jedynie wyglądem. Sfałszowane tutaj zostało oczywiście ciasto. :) Zamiast prawdziwego ciasta na strudel użyłam gotowe ciasto francuskie.
Tym razem postanowiłam wzbić się "na wyżyny" i zrobić tort czekoladowy. Na początku miał być tort diabelski, ale nie miałam maślanki, poszukałam, poczytałam i zrobiłam swoją wersję tortu czekoladowego.
Lubimy tortille, z rożnymi nadzieniem. Wolimy domowe niż kupowane, chociaż czasem awaryjnie "kupne" mamy w szafce. Testujemy coraz to nowe przepisy, modyfikując je, szukając placka idealnego.
Migdały, śliwki i ciasteczkowo-czekoladowy spód - ten zestaw smaków podziałał na moją wyobraźnię. Postanowiłam upiec to cudo - i nie zawiodłam się. Sernik był pyszny - kremowy, z delikatnie migdałową nutką - deser wart grzechu !
Robiąc tę sałatkę po raz pierwszy, nie spodziewałam się, że mnie czymś zaskoczy. Ale, chociaż nie ma wśród jej składników niczego zaskakującego, urzekła mnie smakiem, który jest jednocześnie bogaty i harmonijny.
Sposób na szybki obiad w niebanalnym wydaniu: kurczak w panierce sezamowej z makaronem z warzywami. Do zamarynowania kawałków kurczaka użyłam pasty miso, która nadała mięsu niecodzienny posmak.