urodzinowy tort czekoladowy
Dzisiaj urodziny Michała, ostatnie przed trzydziestką. Z tej okazji robiłam tort. W pieczeniu nie jestem dobra. Robię trzy ciasta na krzyż, jeśli już piekę to raczej muffinki czy ciasteczka z Bartkiem, a torty... cóż mam ich na swoim koncie dosłownie kilka i to mało popisowych jeśli chodzi o zawartość. Tym razem postanowiłam wzbić się "na wyżyny" i zrobić tort czekoladowy. Na początku miał być tort diabelski, ale nie miałam maślanki, poszukałam, poczytałam i zrobiłam swoją wersję tortu czekoladowego.
Tort czekoladowy
Krem
Boki odsypałam tarta gorzką czekoladą i kruszonymi płatkami migdałów.
Tort czekoladowy
- 100g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 70%
- 300g mąki
- 125g miękkiego masła
- 100g drobnego cukru
- 100g brązowego cukru
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 100 ml mleka
- 1 łyżka esencji waniliowej
- skórka z jednej pomarańczy
- 1 łyżka likieru pomarańczowo-kawowego
Krem
- 400ml śmietany kremówki 30%
- 500g serka mascarpone
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka likieru pomarańczowo-kawowego
Boki odsypałam tarta gorzką czekoladą i kruszonymi płatkami migdałów.