Sorbet bananowy

Sorbet bananowy
Zabawy lodowej ciąg dalszy. Musiałam wykorzystać bardzo dojrzałe banany, które nie miały szans na zjedzenie przez kogokolwiek. Tak więc postanowiłam wszystkie od razu zużyć, aby nie musieć wyrzucać. Nie lubię wyrzucać jedzenia, w jakiejkolwiek postaci, wierzę, że wszystko musi mieć swoje przeznaczenie. Otworzyłam pewną tajemniczą książkę, którą wiadomo gdzie zakupiłam (dla zainteresowanych na Amazonie oczywiście). Książka jest wspaniała, polecam wszystkim posiadającym jak również tym nieposiadającym zabawki, a uwielbiającym desery lodowe w każdej postaci, czyli maszyny do lodów.
"The perfect scoop" Davida Lebovitza. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w przepisie, a w tym przypadku dodałam tylko likier bananowy (bo akurat stał sobie na półce i czekał na swoje przeznaczenie). Nie jest to konieczne, jednak lody czy sorbety nie zamarzają tak szybko na kamień, gdy zawierają nieco alkoholu. Ich konsystencja pozostaje bardziej kremowa, czyli kompletnie bez szans przejścia na dietę w tym przypadku. :)

Zdjęcie - Sorbet bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
4 - 5 bardzo dojrzałych bananów, rozniecionych na purée250 ml wody ok. 120 g cukru2 łyżki soku z limonki 2 - 4 łyżki likieru bananowego
Przygotowanie:
Purée bananowe wymieszać bardzo dokładnie z resztą składników na jednolitą masę. Schłodzić w lodówce i przelać do maszyny do lodów. Postępować według instrukcji. Podawać od razu lub przełożyć do plastikowego pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażarki.
W przypadku braku maszyny do lodów, przłożyć masę bananową do plastikowego pojemnika z przykrywką, włożyć do zamrażarki i wyjmować lody z zamrażarki co około 1 godzinę i dokładnie miksować przez chwilę. Powtórzać tę samą czynność kilka razy, aby rozbijać kryształki lodu.
Smacznego! 

Kategorie przepisów