Mam w domu chore dziecko. Dziecko, dopóki temperatura nie zbliża mu się do 40 stopni, w domu zdecydowanie się nudzi. Wymyśliłam więc robienie ciasteczek, co zawsze spotyka się z entuzjazmem.
Danie z książeczki "Polubić kapustę" (cóż za romantyczny tytuł ;))Jak dla mnie, typowe danie z kuchni niemieckiej - co prawda, nie znam się szczególnie na kuchni niemieckiej, ale tak ją sobie wyobrażam. Czasami mam ochotę na takie klimaty, a tak szczególnie, to miałam ochotę na kiszoną kapustę w jakiś nietypowy sposób.
Kiedy łamie nas w kościach i czujemy zbliżające się przeziębienie, grzane piwo bywa bardzo skutecznym lekarstwem. Ja lubię też takie piwo wypić, kiedy zmarznę lub przemoknę i marzę o tym, żeby było mi ciepło. Kojarzy się z długimi jesiennymi lub zimowymi wieczorami...
Kapustę trzeba drobno pokroić i wrzucić na cebulkę podgrzana i zeszkloną na oleju. Dobrze zamieszać i doprawić octem balsamicznym, sosem Worcester, sola i cukrem. Dusić nie dłużej niż 8-10 minut. Pod sam koniec dodać posiekanego szczypiorku i gotowe.
Jeśli właśnie wróciliście z wycieczki pod namiotem lub z domku kempingowego i zostały wam zupki chińskie, to jest właśnie dobry moment, żeby zrobić na obiad kurczaka po chińsku. Wystarczy kupić filet z piersi kurczaka i praktycznie ma się sprawę załatwioną.
Jeden z tych wypieków, który można przygotować w jednym garnku przy pomocy miksera. Ten placek można zrobić w 15 minut i później wsunąć do piekarnika i tylko oczekiwać na gotowy wypiek, to w końcu tylko godzinka czekania.
To jest najprostsza na świece sałatka, która może służyć jako dodatkowa przystawka do obiadu dla znajomych. Jest tak łatwa w przygotowaniu, że aż żal postawić ją samotnie na stole.
To jest wprost idealne danie na śniadanie. Zadziwia prostotą przygotowania no i tym smakiem sernika, którym można się delektować dosłownie w kilka chwil po przygotowaniu i to z samego rana. Nie zawierają tłuszczu w cieście no i nie smaży się ich na tłuszczu tylko bezpośrednio na patelni teflonowej.
Każdy twierdzi, że drób jest najłatwiej zrobić, ale nie każdy wie jak zrobić go tak, aby nie był mdły w smaku i suchy. A jest kilka prostych zasad, o których należy pamiętać, a zaskoczycie samych siebie.
Liście sałaty umyć, porozrywać na mniejsze kawałki. Położyć na talerz, skropić lekko oliwą. Pomidora umyć, pokroić w plastry. Ser pleśniowy pokroić w cienkie plastry. Pomidora i ser położyć na liściach sałaty.