Chlebki zawijane
Ten przepis mam dzięki Frani z forum “Same Baby” ;-)
Chlebki te są podobne do Bagietek , jednak przygotowuje się je inną techniką - ciasto zwija się jak rolady , a podczas pieczenia smaruje się wodą (lub spryskuje , tak jak ja to robiłam). Co prawda u mnie , po upieczeniu chlebków i przekrojeniu ich , nie było widać “zwoi” (prawdopodobnie powinnam dodać więcej mąki , chociaż i tak dałam więcej niż w przepisie) , a z wierzchu wyszły nieco blade (to wina piekarnika , ostatnio mi fiksuje ) , to i tak bardzo nam smakowały. Najlepsze oczywiście na świeżo , a jeśli coś zostanie na drugi dzień - można pokroić i usmażyć z nich francuskie tosty :-)
Składniki:
- 3,5 szkl. mąki tortowej (dałam inną pszenną)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie drożdży Dr.Oetker’a (7 g)
- 325 ml ciepłej wody (ok.1,25 szkl.)