Placuszki serowe

To jest wprost idealne danie na śniadanie. Zadziwia prostotą przygotowania no i tym smakiem sernika, którym można się delektować dosłownie w kilka chwil po przygotowaniu i to z samego rana. Nie zawierają tłuszczu w cieście no i nie smaży się ich na tłuszczu tylko bezpośrednio na patelni teflonowej. Jedynym pogromcą zgrabnej sylwetki są tutaj węglowodany, jednak spożyte nad ranem na pewno zostaną dobrze wykorzystane przez nasz organizm w ciągu dnia. Przepis został zaczerpnięty ze znanego programu telewizyjnego, gdzie pewna pani wprost uwielbia maczać ręce w jedzeniu...

Na 2 osoby:

- 3 żółtka + 3 białka osobno
- 3 łyżki cukru (ja lubię do tego brązowy cukier)
- 3 łyżki mąki pszennej
- kostka twarogu (250 g)
- kilka kropel aromatu waniliowego (niekoniecznie)

Idealnie wprost pasują do tego miękkie owoce (truskawki, nektarynki, brzoskwinie, jagody...).
Ja lubię podawać placuszki z nektarynkami. Najlepiej w wersji macerowanej:
Kroję 2 nektarynki na mniejsze części i dodaję 1/2 łyżeczki octu (najlepiej balsamicznego) i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszam i gotowe.

A placuszki serowe robię tak:


Do miski wrzucam żółtka, cukier, mąkę, aromat waniliowy, twaróg - powstaje sucha masa czekająca na trochę wilgoci, którą dostarczamy wlewając lekko ubite białka. Do ubijania białek nie warto wyciągać miksera, kilkanaście ruchów trzepaczką, aby wprowadzić nieco powietrza, wystarcza całkowicie.

- masa serowa jest gotowa

Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małe placuszki przy pomocy dużej łyżki. Muszą być cienkie i małe bo nie będą długo spoczywały na teflonie - jakieś 2 minuty z każdej strony. Ponieważ placuszki są bardzo miękkie, musiałam 3 razy podchodzić do tego dania, żeby w końcu dopracować jak bez zniszczeń przewrócić je na drugą stronę. Należy to zrobić płaską, szeroką łyżką do naleśników. Zresztą nawet jak nie wyjdzie przewracanie, one nadal pozostają pyszne, bo to nie kształt ale smak jest tu istotny.

Radzę nie przesadzić z aromatem waniliowym, ja tak przedobrzyłam dwa razy i smak był taki jakby chemiczny. Może nawet bezpieczniej jest dodać cukier waniliowy lub pozostać przy aromacie naturalnym.

To jest dopiero śniadanie popisowe.

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe placuszki z twarogiem
1

Drożdżowe placuszki z twarogie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki (pancakes) z kremowym serkiem
9

Placuszki (pancakes) z kremowy…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki serowe
1

Placuszki serowe

Kaś Kaś
Bake&Taste

Kotlety z cukinii
1

Kotlety z cukinii

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Wegańskie racuchy z malinami i czekoladą

Wegańskie racuchy z malinami i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pankejki z ricottą i owocami

Pankejki z ricottą i owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Pełnoziarniste babeczki z cukinią

Pełnoziarniste babeczki z cuki…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasteczka owsiane – najlepsze

Ciasteczka owsiane – najlepsze

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ucierane ciasto z serem i malinami
1

Ucierane ciasto z serem i mali…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wegańskie drożdżówki z owocami
1

Wegańskie drożdżówki z owocami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Pełnoziarniste ciasto dyniowe z czekoladą i suszonymi wiśniami

Pełnoziarniste ciasto dyniowe…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasto z cukinią i borówkami

Ciasto z cukinią i borówkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty