Placuszki serowe

To jest wprost idealne danie na śniadanie. Zadziwia prostotą przygotowania no i tym smakiem sernika, którym można się delektować dosłownie w kilka chwil po przygotowaniu i to z samego rana. Nie zawierają tłuszczu w cieście no i nie smaży się ich na tłuszczu tylko bezpośrednio na patelni teflonowej. Jedynym pogromcą zgrabnej sylwetki są tutaj węglowodany, jednak spożyte nad ranem na pewno zostaną dobrze wykorzystane przez nasz organizm w ciągu dnia. Przepis został zaczerpnięty ze znanego programu telewizyjnego, gdzie pewna pani wprost uwielbia maczać ręce w jedzeniu...

Na 2 osoby:

- 3 żółtka + 3 białka osobno
- 3 łyżki cukru (ja lubię do tego brązowy cukier)
- 3 łyżki mąki pszennej
- kostka twarogu (250 g)
- kilka kropel aromatu waniliowego (niekoniecznie)

Idealnie wprost pasują do tego miękkie owoce (truskawki, nektarynki, brzoskwinie, jagody...).
Ja lubię podawać placuszki z nektarynkami. Najlepiej w wersji macerowanej:
Kroję 2 nektarynki na mniejsze części i dodaję 1/2 łyżeczki octu (najlepiej balsamicznego) i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszam i gotowe.

A placuszki serowe robię tak:


Do miski wrzucam żółtka, cukier, mąkę, aromat waniliowy, twaróg - powstaje sucha masa czekająca na trochę wilgoci, którą dostarczamy wlewając lekko ubite białka. Do ubijania białek nie warto wyciągać miksera, kilkanaście ruchów trzepaczką, aby wprowadzić nieco powietrza, wystarcza całkowicie.

- masa serowa jest gotowa

Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małe placuszki przy pomocy dużej łyżki. Muszą być cienkie i małe bo nie będą długo spoczywały na teflonie - jakieś 2 minuty z każdej strony. Ponieważ placuszki są bardzo miękkie, musiałam 3 razy podchodzić do tego dania, żeby w końcu dopracować jak bez zniszczeń przewrócić je na drugą stronę. Należy to zrobić płaską, szeroką łyżką do naleśników. Zresztą nawet jak nie wyjdzie przewracanie, one nadal pozostają pyszne, bo to nie kształt ale smak jest tu istotny.

Radzę nie przesadzić z aromatem waniliowym, ja tak przedobrzyłam dwa razy i smak był taki jakby chemiczny. Może nawet bezpieczniej jest dodać cukier waniliowy lub pozostać przy aromacie naturalnym.

To jest dopiero śniadanie popisowe.

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe placuszki z twarogiem
1

Drożdżowe placuszki z twarogie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki (pancakes) z kremowym serkiem
9

Placuszki (pancakes) z kremowy…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki serowe

Placuszki serowe

Kaś Kaś
Bake&Taste

Syrop z imbiru
1

Syrop z imbiru

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bananowe placuszki bez glutenu

Bananowe placuszki bez glutenu

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Owsiane batoniki bananowe

Owsiane batoniki bananowe

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki z waniliowym serkiem

Rogaliki z waniliowym serkiem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem

Conchiglioni (muszle) nadziewa…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Czekoladowo-różany sernik na Walentynki

Czekoladowo-różany sernik na W…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ciastka czekoladowe na Walentynki

Ciastka czekoladowe na Walenty…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Biszkopt z kremem i musem truskawkowym
1

Biszkopt z kremem i musem trus…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem
1

Odrywane drożdżowe ślimaczki z…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii