Placuszki serowe

To jest wprost idealne danie na śniadanie. Zadziwia prostotą przygotowania no i tym smakiem sernika, którym można się delektować dosłownie w kilka chwil po przygotowaniu i to z samego rana. Nie zawierają tłuszczu w cieście no i nie smaży się ich na tłuszczu tylko bezpośrednio na patelni teflonowej. Jedynym pogromcą zgrabnej sylwetki są tutaj węglowodany, jednak spożyte nad ranem na pewno zostaną dobrze wykorzystane przez nasz organizm w ciągu dnia. Przepis został zaczerpnięty ze znanego programu telewizyjnego, gdzie pewna pani wprost uwielbia maczać ręce w jedzeniu...

Na 2 osoby:

- 3 żółtka + 3 białka osobno
- 3 łyżki cukru (ja lubię do tego brązowy cukier)
- 3 łyżki mąki pszennej
- kostka twarogu (250 g)
- kilka kropel aromatu waniliowego (niekoniecznie)

Idealnie wprost pasują do tego miękkie owoce (truskawki, nektarynki, brzoskwinie, jagody...).
Ja lubię podawać placuszki z nektarynkami. Najlepiej w wersji macerowanej:
Kroję 2 nektarynki na mniejsze części i dodaję 1/2 łyżeczki octu (najlepiej balsamicznego) i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszam i gotowe.

A placuszki serowe robię tak:


Do miski wrzucam żółtka, cukier, mąkę, aromat waniliowy, twaróg - powstaje sucha masa czekająca na trochę wilgoci, którą dostarczamy wlewając lekko ubite białka. Do ubijania białek nie warto wyciągać miksera, kilkanaście ruchów trzepaczką, aby wprowadzić nieco powietrza, wystarcza całkowicie.

- masa serowa jest gotowa

Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małe placuszki przy pomocy dużej łyżki. Muszą być cienkie i małe bo nie będą długo spoczywały na teflonie - jakieś 2 minuty z każdej strony. Ponieważ placuszki są bardzo miękkie, musiałam 3 razy podchodzić do tego dania, żeby w końcu dopracować jak bez zniszczeń przewrócić je na drugą stronę. Należy to zrobić płaską, szeroką łyżką do naleśników. Zresztą nawet jak nie wyjdzie przewracanie, one nadal pozostają pyszne, bo to nie kształt ale smak jest tu istotny.

Radzę nie przesadzić z aromatem waniliowym, ja tak przedobrzyłam dwa razy i smak był taki jakby chemiczny. Może nawet bezpieczniej jest dodać cukier waniliowy lub pozostać przy aromacie naturalnym.

To jest dopiero śniadanie popisowe.

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe placuszki z twarogiem
1

Drożdżowe placuszki z twarogie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki (pancakes) z kremowym serkiem
9

Placuszki (pancakes) z kremowy…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki serowe

Placuszki serowe

Kaś Kaś
Bake&Taste

Frittata z warzywami

Frittata z warzywami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pieczona owsianka z bananem i gruszką
1

Pieczona owsianka z bananem i…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku
1

Jajka z dynią i boczniakami po…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Zimowa jaglanka z owocami

Zimowa jaglanka z owocami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Owsianka z czekoladą, migdałami i karmelizowanymi pomarańczami

Owsianka z czekoladą, migdałam…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Granola piernikowa z mini pierniczkami

Granola piernikowa z mini pier…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Jajka zapiekane ze szpinakiem i sosem pomidorowym
1

Jajka zapiekane ze szpinakiem…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Drożdżowe placuszki z twarogiem
1

Drożdżowe placuszki z twarogie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kakaowo - kokosowa owsianka z granatem

Kakaowo - kokosowa owsianka z…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis