Placuszki serowe

To jest wprost idealne danie na śniadanie. Zadziwia prostotą przygotowania no i tym smakiem sernika, którym można się delektować dosłownie w kilka chwil po przygotowaniu i to z samego rana. Nie zawierają tłuszczu w cieście no i nie smaży się ich na tłuszczu tylko bezpośrednio na patelni teflonowej. Jedynym pogromcą zgrabnej sylwetki są tutaj węglowodany, jednak spożyte nad ranem na pewno zostaną dobrze wykorzystane przez nasz organizm w ciągu dnia. Przepis został zaczerpnięty ze znanego programu telewizyjnego, gdzie pewna pani wprost uwielbia maczać ręce w jedzeniu...

Na 2 osoby:

- 3 żółtka + 3 białka osobno
- 3 łyżki cukru (ja lubię do tego brązowy cukier)
- 3 łyżki mąki pszennej
- kostka twarogu (250 g)
- kilka kropel aromatu waniliowego (niekoniecznie)

Idealnie wprost pasują do tego miękkie owoce (truskawki, nektarynki, brzoskwinie, jagody...).
Ja lubię podawać placuszki z nektarynkami. Najlepiej w wersji macerowanej:
Kroję 2 nektarynki na mniejsze części i dodaję 1/2 łyżeczki octu (najlepiej balsamicznego) i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszam i gotowe.

A placuszki serowe robię tak:


Do miski wrzucam żółtka, cukier, mąkę, aromat waniliowy, twaróg - powstaje sucha masa czekająca na trochę wilgoci, którą dostarczamy wlewając lekko ubite białka. Do ubijania białek nie warto wyciągać miksera, kilkanaście ruchów trzepaczką, aby wprowadzić nieco powietrza, wystarcza całkowicie.

- masa serowa jest gotowa

Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małe placuszki przy pomocy dużej łyżki. Muszą być cienkie i małe bo nie będą długo spoczywały na teflonie - jakieś 2 minuty z każdej strony. Ponieważ placuszki są bardzo miękkie, musiałam 3 razy podchodzić do tego dania, żeby w końcu dopracować jak bez zniszczeń przewrócić je na drugą stronę. Należy to zrobić płaską, szeroką łyżką do naleśników. Zresztą nawet jak nie wyjdzie przewracanie, one nadal pozostają pyszne, bo to nie kształt ale smak jest tu istotny.

Radzę nie przesadzić z aromatem waniliowym, ja tak przedobrzyłam dwa razy i smak był taki jakby chemiczny. Może nawet bezpieczniej jest dodać cukier waniliowy lub pozostać przy aromacie naturalnym.

To jest dopiero śniadanie popisowe.

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe placuszki z twarogiem
1

Drożdżowe placuszki z twarogie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki (pancakes) z kremowym serkiem
9

Placuszki (pancakes) z kremowy…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki serowe

Placuszki serowe

Kaś Kaś
Bake&Taste

Babka gotowana waniliowa

Babka gotowana waniliowa

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Focaccia z serem feta i oliwkami

Focaccia z serem feta i oliwka…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym

Pampuchy drożdżowe z sosem wiś…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z twarożkiem truskawkowym i czekoladą
1

Naleśniki z twarożkiem truskaw…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Placek z kalafiora z dodatkami

Placek z kalafiora z dodatkami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Ryżowe placuszki śniadaniowe

Ryżowe placuszki śniadaniowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Falafel idealny
1

Falafel idealny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kotlety ryżowe z curry
1

Kotlety ryżowe z curry

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo