Ciasto karmelowo-budyniowe
kruche ciasto:
1 budyń waniliowy
0,5 l mleka
2 łyżki cukru
25 dag serka mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 puszka 40 dag masy krówkowej - kajmak firmy Helio
czekolada do udekorowania ciasta
Ciasto inspirowane ciastkiem z cukierni Sowy w Warszawie.
Na spód tortownicy dałam półcentymetrową warstwę kruchego ciasta.
Na to wyłożyłam warstwę kajmakowej masy krówkowej, a na nią warstwę budyniu waniliowego.
Ciasto około godziny piekłam w piekarniku.
Po wyjęciu i ostudzeniu na wierzch wyłożyłam krem z mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem i ubitą śmietaną kremową i udekorowałam czekoladą.
.
Masa krówkowa niestety lekko "wycieka".
Być może, że można ją udoskonalić dodając jakiś usztywniacz, np. mąkę ziemniaczaną.
Hmmm , mimo tej niedoskonałości i tak zniknęło bez śladu :D :D