Babka Gogo

Babka Gogo

Lekka, biszkoptowa babka o waniliowym smaku. Dość słodka - dla przełamania słodyczy można polać ją roztopioną gorzką czekoladą.

Przepis ze starego numeru Poradnika Domowego.

 

Zdjęcie - Babka Gogo  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 6 jajek
  • cukru tyle, ile zaważy 6 jajek
  • mąki tyle, ile zaważą 4 jajka
  • masła tyle, ile ważą 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masło roztopić i ostudzić.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i utrzeć na puch.

Do białek ubitych z cukrem wlać żółtka, zmiksować. Cały czas miksując stopniowo wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Ubitą masę zmiksować z ostudzonym masłem.

Wlać do formy* wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190°C** i piec przez około 45 minut [lub do suchego patyczka].

 

* ponieważ w przepisie nie było podanych wymiarów formy, postanowiłam użyć keksówki o wymiarach 35x12 cm. Jednak polecam użycie szerokiej, niskiej blachy - w keksówce pieczenie trwa dłużej - moja babka spędziła w piekarniku 1 godzinę i 15 minut [ co zresztą widać po mocno przypieczonym wierzchu ;) ] .

** w oryginalnym przepisie podano, że ciasto należy wstawić do średnio nagrzanego piekarnika - wg "Kuchni Polskiej" to ok. 180-200°C

 

Zdjęcie - Babka Gogo  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów