Smakuje wybornie, jak dojrzewające suszone szynki. Tym sposobem można przygotować i inne mięsa. Sposób otrzymania swojego mięsa bezcenny, bo wiemy co jemy, bez żadnych polepszaczy, a jaka satysfakcja...:-)
Mięso oddzielić delikatnie od skóry, posiekać lub zemleć bardzo drobno razem z koperkiem i ziemniakiem. Do masy dodać jajo, sól i pieprz, razem wyrobić. dodać pokrojone w plasterki oliwki i ponownie wyrobić...
Kiełbasa po rozpoczęciu jest przez cały tydzień świeżutka, doskonale się kroi na plasterki, bo tym razem dodałam jeszcze trochę żelatyny. Można by nawet rzec, że to taka golonka w galarecie, Choć tej galarety nie jest dużo. Tylko cienka warstwa na zewnątrz.
Dziś proponuje Wam pyszne, bardzo delikatne i mięciutkie klopsiki. Ich sekret to ziemniaki, które zmieszałam z mięsem mielonym. Dzięki temu są nie tylko idealnie miękkie, ale też nie są suche. Doskonale komponują się z dipem jogurtowym, do którego tym razem dodałam trochę migdałów. Ich drobinki fajnie chrupią, pasują też do indyka.
Łopatka pieczona to propozycja na na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście dochodzi czas marnowania i pieczenia, ale tego już nie liczymy jako naszej pracy…;)
Dziś przedstawiam kolejną wędlinę na pieczywo, uwierzcie mi, że choćby najprościej przyprawiona będzie o wiele lepsza od każdej kupnej, za którą zaplacimy majątek - mowa oczywiście o tych "mega mięsnych" wędlinach.
W Tajlandii bardzo popularne są kiełbaski sprzedawane na ulicznych straganach i grillach. Kiełbaski te niewiele mają jednak wspólnego z naszymi polskimi. Podstawę stanowi ryż, a mięso jest jedynie dodatkiem (czasami stanowiącym ledwo 10-20%).
Kotlety siekane, to ulubiona wariacja na temat kotleta, w naszym domu. Są świetną alternatywą dla nudnego schabowego i dla zwykłego fileta drobiowego, a przy tym ekspresowo się je przygotowuje. Delikatne, puszyste, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz - kotlety idealne:)
Uwielbiam tego typu, suszone mięsiwko i szynki. Nie ma z nimi wiele zachodu, wymagają tylko kilku- kilkunastu wolnych dni do całkowitego dojrzenia. Schab z pończochy ma świetny kolor i jeszcze lepszy smak. W konsystencji przypomina mi polędwicę łososiową, szynkę parmeńską lub włoskie proscutto.
To kolejny domowy wyrób wędliniarski. Tym razem dość pikantny, przepyszny kawałek schabu. Swoim smakiem spokojnie może konkurować z wędlinami dostępnymi w dobrych sklepach, których ceny zaczynają się powyżej 50 zł. Czasu do świąt jeszcze troszkę - wystarczy aby mięso się zamarynowało i podsuszyło, więc bardzo namawiam Was na przygotowanie takiej wędliny.
Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić. Karkówkę pokroić na dwa plastry, rozbić doprawić solą i pieprzem i na każdy plaster położyć po dwie łyżki kapusty...