Schab suszony

Schab suszony

To kolejny domowy wyrób wędliniarski. Tym razem dość pikantny, przepyszny kawałek schabu.
Swoim smakiem spokojnie może konkurować z wędlinami dostępnymi w dobrych sklepach, których ceny zaczynają się powyżej 50 zł. Czasu do świąt jeszcze troszkę - wystarczy aby mięso się zamarynowało i podsuszyło, więc bardzo namawiam Was na przygotowanie takiej wędliny.
Tutaj moja wersja szynki z pończochy.
Zdjęcie - SCHAB SUSZONY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Schab suszony SKŁADNIKI:

  • 1,2 schabu bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki białego pieprzu
Mięso opłukać i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym.

I MARYNATA Mięso dokładnie obtoczyć w cukrze. Przełożyć do naczynia (może być miska - ja wykorzystałam naczynie żaroodporne) i odstawić do lodówki na 36 godzin.
II MARYNATA Mięso dokładnie opłukać i wytrzeć ręcznikiem. Obtoczyć w mieszance soli. Mięso ułożyć w tym samym naczyniu (opłukanym i wytartym) i odstawić na kolejne 36 godzin.
III MARYNATA Mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw (rozgnieciony czosnek, majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz pieprz. Kolejny raz wkładamy mięso do lodówki na minimum 36 godzin. Mięso tym razem w przyprawach leżało ponad 48 godzin.
SUSZENIE Mięso przełożyć do pończochy i powiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu. Mięso powinno wisieć przynajmniej 4 doby.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów