Tajskie kiełbaski wieprzowe
W Tajlandii bardzo popularne są kiełbaski sprzedawane na ulicznych straganach i grillach. Kiełbaski te niewiele mają jednak wspólnego z naszymi polskimi. Podstawę stanowi ryż, a mięso jest jedynie dodatkiem (czasami stanowiącym ledwo 10-20%). Kiełbaski te są zazwyczaj lekko kwaskowate, a kształt mają najczęściej okrągły lub lekko podłużny. Czasami zawijane są w osłonki, a czasami nabijane na patyki, jak szaszłyki. Niektóre mają bardzo jaskrawe kolory za sprawą dodanych sztucznych barwników ;)
Moje kiełbaski mają zdecydowanie więcej mięsa i same naturalne składniki :) Zjedliśmy je na obiad i bardzo nam smakowały, zwłaszcza maczane w sosie sojowym.
TAJSKIE KIEŁBASKI WIEPRZOWE
(4 porcje)
500g mielonej wieprzowiny,
5 łyżek ugotowanego ryżu,
1 duże jajko,
1 ząbek czosnku,
1 solidna łyżeczka czerwonej pasty curry,
1 płaska łyżeczka zmielonych nasion kolendry,
szczypta pieprzu,
szczypta soli,
2-3 łyżki soku z limonki,
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
olej z orzechów ziemnych do smażenia,
+ dodatkowo sos sojowy do podania
Mięso, ryż, jajko i wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać razem w misce. Z wyrobionej mięsnej masy ulepić 16-18 zgrabnych kiełbasek (najwygodniej robić to dłońmi zwilżonymi wodą).
Kiełbaski ułożyć na tacy i wstawić do lodówki na 0,5-1 godziny. Nie jest to konieczne, jeśli nie mamy czasu, ale dzięki temu masa stężeje i będzie lepiej trzymała kształt podczas smażenia.
Na dużej patelni rozgrzać olej i w dwóch partiach usmażyć ze wszystkich stron kiełbaski. Usmażone odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Podawać na gorąco z sosem sojowym.
Jako dodatek można także podać ryż i surówkę z kapusty lub ogórki pokrojone w plasterki.
(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”)