Danie pyszne i łatwe w wykonaniu.Kurczak i warzywa gotowane w mleczku kokosowym nie wymagają długiego gotowania.Połączenie curry, imbiru i czosnku zawsze smakuje.
Moja propozycja, która sprawdza się zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci to nuggetsy z kurczaka lub indyka. Smaczne są zarówno na ciepło jak i na zimno.
Lepkie, słodkawe, ostre, idealnie doprawione i z nutą sosu rybnego. A przed wrzuceniem do sosu - chrupiące - nieziemsko chrupiące! Później też są lekko chrupiące, ale tylko lekko, bo sos nieco łagodzi tę chrupkość.
Piszę typu, gdyż z oryginalnym pewnie ma niewiele wspólnego. Nie ten ryż co trzeba, warzywa, jakie były pod ręką, brak szafranu... Ale efekt końcowy i tak był wyśmienity.
Na łyżce oliwy zeszkliłam cebulkę i dodałam suchy ryż. Poczkałam, aż on również się zeszkli. Dolałam płyn - tyle, żeby przykrył ryż. W miarę jego wchłaniania, dolewałam kolejne porcje płynu. Kiedy ryż powoli dochodził dodałam do niego kurczaka oraz groszek...
Zachęcam do wypróbowania kolejnej, mojej propozycji na kurczaka z warzywami. I tym razem nie ma w nim, niczego skomplikowanego w przygotowaniu ani żadnych wyszukanych składników. Natomiast smakuje wybornie:)
Jest to jeden z przepisów (...) zapisany jako konieczny do zrobienia. Prawdę mówiąc zachwyciła mnie idea, przepis zapisałam i zapomniałam o nim. Na szczęście przypomniało mi się, że miałam zrobić na obiad pysznego, soczystego kurczaka.