Kurczak w sosie winno-śmietanowym z pieczarkami

Kurczak w sosie winno-śmietanowym z pieczarkami
Wariacja na temat kurczaka. Jakoś na pieczonego, grillowanego, w formie kotletów czy coś nie miałam ochoty, stanęło na kurczaku w sosie.

Kurczak w sosie winno-śmietanowym z pieczarkami.

  • 3 nieduże piersi z kurczaka
  • 10 pieczarek
  • 0,75 szklanki czerwonego wina
  • 125g gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • masło, olej
Zdjęcie - kurczak w sosie winno-śmietanowym z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPiersi pokroić w plastry. Pieczarki pokroić na ćwiartki bądź ósemki. Na dużej patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju i wrzucić pieczarki aby się podsmażyły. Fileciki z kurczaka posolić i oprószyć pieprzem. Kiedy pieczarki są już złote można je zdjąć z patelni a na tym samym tłuszczu usmażyć fileciki. Pod koniec smażenia dodałam wino - zabarwiło kurczaka na kolor śliwkowy i tak sobie pyrczało aż wino lekko odparowało. Dodałam śmietanę wymieszałam, dodałam pieczarki i poczekałam aż na małym ogniu sos lekko zgęstnieje. Zjedliśmy z makaronem tagliatelle.

Kategorie przepisów