Gulasz drobiowy w kremowym sosie śmietanowym
Gulasz jest tak popularną potrawą, że bardzo chętnie sięgam po kolejny przepis. Tym razem wersja drobiowa w śmietanowym sosie. Pyszne, sycące danie.
Źródło: Sól i Pieprz, nr 11/2011
Składniki:
- 150 g cebuli
- 170 g marynowanych pieczarek
- 800 g fileta z indyka
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- mielona papryka chili
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
- 200 g śmietany 18 %
- 150 g śmietany 30%
- 20 g masła
- 20 g mąki
Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki osączyć. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w ok. 3 cm kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso wymieszać z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Cebulę zeszklić na oleju. Włożyć mięso i smażyć ok. 5 minut na dużym ogniu. Dodać pieczarki i pieprz ziarnisty. Doprawić solą i pieprzem. Obie śmietany wymieszać i wlać do potrawy. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i zagęścić gulasz. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, doprawić do smaku. Podawać z ryżem, kuskusem lub makaronem.
Smacznego:)