Gulasz drobiowy w kremowym sosie śmietanowym

Gulasz drobiowy w kremowym sosie  śmietanowym

Gulasz jest tak popularną potrawą, że bardzo chętnie sięgam po kolejny przepis. Tym razem wersja drobiowa w śmietanowym sosie. Pyszne, sycące danie.

Zdjęcie - Gulasz drobiowy w kremowym sosie  śmietanowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Sól i Pieprz, nr 11/2011

Składniki:

  • 150 g cebuli
  • 170 g marynowanych pieczarek
  • 800 g fileta z indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • mielona papryka chili
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
  • 200 g śmietany 18 %
  • 150 g śmietany 30%
  • 20 g masła
  • 20 g mąki

Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki osączyć. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w ok. 3 cm kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso wymieszać z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Cebulę zeszklić na oleju. Włożyć mięso i smażyć ok. 5 minut na dużym ogniu. Dodać pieczarki i pieprz ziarnisty. Doprawić solą i pieprzem. Obie śmietany wymieszać i wlać do potrawy. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i zagęścić gulasz. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, doprawić do smaku. Podawać z ryżem, kuskusem lub makaronem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów