Choć ta rolada kokosowo-kakaowa popularna była we wczesnych latach osiemdziesiątych, ja poznałam ją dopiero dziesięć lat temu. To taki deser retro wywołujący niejedno wspomnienie wielu dzisiejszych trzydziesto-paro-latków.
Uczestnicze w nich od samego poczatku bloga wiec czuje sie z nimi emocjonalnie zwiazana. Nie potrafie z nich zrezygnowac, mimo ze czasem brakuje mi czasu na szukanie nowych inspiracji. Szczegolnie teraz gdy zamiast o gotowaniu i pieczeniu ja mysle o czekajacym mnie remoncie i przeprowadzce.
Jeszcze przedświątecznie zawędrowaliśmy do Kolumbii, gdzie raczymy się gorącą czekoladą z mleczkiem kokosowym. To kolejny przepis, jaki Irenka i Andrzej zaproponowali Atince i mnie do wspólnego testowania. Kokos lubię w każdej postaci, więc od razu mi się pomysł spodobał. Czekoladę robiłam dwa razy, za pierwszym razem z gorzką czekoladą i mleczkiem kokosowym z puszki, za drugim razem z czekoladą mleczną i mleczkiem kokosowym z kartonika*. Drugi sposób polecam bardziej.
Domowy kokosowy likier malibu może być wspaniałym świątecznym prezentem. Zwłaszcza dla osób, które uwielbiają kokos. ;) Pysznie smakuje, jest słodki, delikatnie kokosowy (dla mnie mógłby być nawet bardziej kokosowy) i pięknie pachnie. Skorzystałam z przepisu umieszczonego na stronie student-gotuje, zamieniając jedynie spirytus na wódkę, nie lubię bowiem zbyt mocnych likierów, a taki doskonale mi odpowiada :)
Przepis na te roladki wyszperałam na blogu Domowe wypieki i bardzo spodobały mi się z kilku powodów ale głównie dlatego, że zawsze zostaje mi jeden, dwa wafle i nie mam co z nimi zrobić. A tu można wykorzystać i jeszcze w dodatku zrobić coś ładnego i smacznego.
Bardzo smaczne kremowe masełko do chlebka które rozpływa się w ustach, aż trudno mu się oprzeć. Można dodawać do niego różne przyprawy jakie tylko lubicie zioła,suszone pomidory szczypiorek polecam...
Zdrowe, szybkie, proste wykonaniu i pyszne kwadratowe batoniki. Kompozycja idealna - charakterystyczny posmak owsa, mocno wyczuwalna nuta miodu i cynamonu a do tego ociupinka egzotyki za sprawą wiórków kokosowych. Pycha! A na dodatek nie za słodkie to, nie zamulające, a takie... w sam raz. Ach i oczywiście cudownie maślane. Polecam gorąco!
Robiłam je już dwa razy. Pierwszy raz na próbę, a drugi raz jako jedno z trzech ciast na marcowe imieniny mojego Ukochanego. Słone krakersy i słodki kokosowy, budyniowy krem świetnie się ze sobą łączą. Wspaniale dopełniają i całość smakuje rewelacyjnie.:) Przepis na to pyszne rafaello znalazłam u Basi i tak tez je podaję. Moją jedyną zmianą było to, że posypałam wierzch wiórkami kokosowymi, a nie płatkami migdałowymi. Pychota, polecamy!:)
Czy stęskniliście się już za Panem Zbyszkiem, moi drodzy Czytelnicy? Jeśli tak, to znakomicie, bo właśnie o nim zamierzam dzisiaj napisać. Zacznijmy od tego, że już za nim nie tęsknię. Dlaczego? Jakiś tajemny eliksir od-kochania? Pudło! Po prostu widzę się z nim niemal codziennie... :-D
Bardzo lubimy takie placuszki ananasowe, a właściwie ananasa w cieście. To bardzo proste do zrobienia i pyszne. Zwykle placki czy naleśniki robię na oko, ale ostatnio postanowiłam zapisać składniki (choć i tak nie wiem, czy dokładnie, więc proszę o wyrozumiałość). Do tych placków można zrobić ulubione ciasto naleśnikowe, tylko bardziej gęste niż zwykle. Proste nie?;).
Zupa rodem z Karaibów. Bardzo egzotyczna i nietypowa w smaku. Przepis podawał, że można ją spożywać także na zimno, po schłodzeniu w lodówce. Spróbowałam, ale jednak wolę wersję na ciepło ;)
Pamiętacie serial „Żar tropików” z lat 90? Jeden z seriali mojego dzieciństwa ;) Luźna atmosfera tropików, słońce, plaża i zagadka kryminalna sprawiały, że serial miał bardzo pozytywny klimat.
Przedstawiam zatem konfiturę, która zawiera w sobie kwaśne, czerwone porzeczki, delikatną nutę cynamonu oraz pyszny dodatek wiórków kokosowych, które wspaniale komponują się z owocami.
Wiem,większość z Was powie- że nie je smalcu! Każdy się zarzeka,że je tylko... sałatki,owoce i pije wodę;-)Oczywiście! To Ci co nie jedzą... niech poprostu pominą ten wpis.Ok?A dla wielbicieli i osób,które chwilowo nie mogą już patrzeć na sucharki i sałatę polecam smalczyk....