Kremowa zupa kokosowo-bananowa
Suplementacji wakacji ciąg dalszy ;)
Zupa rodem z Karaibów. Bardzo egzotyczna i nietypowa w smaku. Przepis podawał, że można ją spożywać także na zimno, po schłodzeniu w lodówce. Spróbowałam, ale jednak wolę wersję na ciepło ;)
Przepis zaczerpnięty z książeczki „Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska”.
KREMOWA ZUPA KOKOSOWO-BANANOWA
4 banany,
2 łyżki oliwy,
1 średnia cebula,
1 ząbek czosnku,
2 szklanki bulionu z kurczaka,
1 szklanka mleka kokosowego,
listki świeżej kolendry
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Banany ułożyć na blasze i piec przez 25 minut. Wyjąć i obrać ze skórek. Odkroić kilka plastrów i odłożyć do dekoracji.
W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać banany, wlać mleko kokosowe i zmiksować.
Każdą porcję zupy posypać przed podaniem posiekaną kolendrą i ozdobić odłożonymi plasterkami bananów.
Zupa rodem z Karaibów. Bardzo egzotyczna i nietypowa w smaku. Przepis podawał, że można ją spożywać także na zimno, po schłodzeniu w lodówce. Spróbowałam, ale jednak wolę wersję na ciepło ;)
Przepis zaczerpnięty z książeczki „Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska”.
KREMOWA ZUPA KOKOSOWO-BANANOWA
4 banany,
2 łyżki oliwy,
1 średnia cebula,
1 ząbek czosnku,
2 szklanki bulionu z kurczaka,
1 szklanka mleka kokosowego,
listki świeżej kolendry
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Banany ułożyć na blasze i piec przez 25 minut. Wyjąć i obrać ze skórek. Odkroić kilka plastrów i odłożyć do dekoracji.
W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać banany, wlać mleko kokosowe i zmiksować.
Każdą porcję zupy posypać przed podaniem posiekaną kolendrą i ozdobić odłożonymi plasterkami bananów.