Kokos i pomarancze

Kokos i pomarancze

Zdjęcie - Kokos i pomarancze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koncowka roku na blogach oznacza szereg akcji kulinarnych, ktorych nie moge przegapic. Zdjęcie - Kokos i pomarancze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiUczestnicze w nich od samego poczatku bloga wiec czuje sie z nimi emocjonalnie zwiazana. Nie potrafie z nich zrezygnowac, mimo ze czasem brakuje mi czasu na szukanie nowych inspiracji. Szczegolnie teraz gdy zamiast o gotowaniu i pieczeniu ja mysle o czekajacym mnie remoncie i przeprowadzce.
Ucieszylam sie wiec gdy Tatter zamienila "Cytrusowy weekend" w caly tydzien, dzieki temu i ja moglam przylaczyc sie do zabawy.
Ten tydzien zapowiada sie wyjatkowo pracowity i musze pogodzic ze soba codzienne obowiazki z dodatkowymi zebraniami, spotkaniami w roznych czesciach miasta itp. Tym razem przygotowalam cos na szybko, pod wplywem impulsu, jednak nie znaczy to, ze sie zawiodlam. wrecz przeciwnie, bo ciasto okazalo sie na tyle dobre, ze zniknelo w oka mgnieniu.

Zdjęcie - Kokos i pomarancze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kokos i pomarancze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto kokosowe z pomaranczami

skladniki:
0,5 cytryny
2 jajka
150g cukru pudru
275g wiorkow kokosowych

dekoracja:
3 pomarancze
2 mandarynki
5 lyzek dzemu pomaranczowego
1 galaretka pomaranczowa

wykonanie:
Cytryne nalezy spazyc, osuzyc i z polowy zestrzec skorke oraz wycisnac sok do miseczki.
Do soku dodajemy cukier puder i jajka. Ubijamy to okolo 10 minut, a nastepnie dodajemy wiorki kokosowe i otarta skorke. Wszystko dokladnie mieszamy i przekladamy na blache wylozona pergaminem.
Ciasto nalezy dobrze wygladzic rownoczesnie formujac brzegi okolo 1cm.
Blacha jakiej uzylam do ciasta miala wymiary 21x33cm.
Ciasto wkladamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy je 20 minut.
Po upieczeniu ciasta jeszcze cieple smarujemy 3 lyzkami dzemu pomaranczowego. Nastepnie ukladamy na nim pomaraczne i mandarynki.
Galaretke przygotowujemy z 200ml wody i 2 lyzkami dzemu pomaranczowego. Gdy zacznie sie scinac zalewamy nia owoce i odstawiamy do lodowki.
Smacznego!

Uwagi: Myle, ze pomarancze i mandarynki warto pokroic na mniejsze kawalki by ciasto lepiej sie kroilo i jadlo. Moje kawalki byly chyba za duze.

zrodlo "Sol i pieprz" styczen 1999r

Zdjęcie - Kokos i pomarancze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów