Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

Zdjęcie - Masło czosnkowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bardzo smaczne kremowe masełko do chlebka które rozpływa się w ustach, aż trudno mu się oprzeć. Można dodawać do niego różne przyprawy jakie tylko lubicie zioła,suszone pomidory szczypiorek polecam...


Na 350 g masła

  • 1 l śmietany 30 % tłuszczu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/4 łyżeczki sóli morskiej

 

Śmietanę wlać do miski i ubijać mikserem do uzyskania gęstej masy jak na bitą śmietanę. I ubijamy dalej aż śmietana zacznie zmniejszać swoją objętość i powoli zacznie się rozwarstwiać aż w końcu zacznie bryzgać. Przestajemy ubijać i na gęstym sicie układamy czystą pieluchę tetrową lub gazę i przelewamy śmietanę, tak pozostawiamy do odsączenia z serwatki. Gdy już się odsączy, mieszamy z rozgniecionym czosnkiem,solą lub innymi dodatkami. Następnie przekładamy na folie aluminiową i formujemy kształt - wkładamy do lodówki aby zwarło i gotowe masełko do chlebka.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Masło czosnkowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Masło czosnkowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów