Przed pieczeniem mięso odsączyć z marynaty. Karkówkę nakładać na rozgrzaną patelnię teflonową lub grilla. Grillować z dwóch stron, pod koniec dodać odrobinę marynaty.
Przepis Marty znaleziony na Onecie - kilkakrotnie z niego korzystałam przygotowując karkówkę na grilla i za każdym razem mięso wychodziło pyszne , kruche i aromatyczne . Autorka poleca marynowanie przez 24 godziny , ja przetestowałam marynowanie przez 2-3 dni - mięso jest jeszcze lepsze !
Bardzo smaczne danie. Aromatyczne. Dla tych, co lubią pikantne potrawy. Przepis zaczerpnięty ze strony kobieta.pl. Można równie dobrze piec w domowym piekarniku (200-220 st., czas jak w przepisie).
Polędwiczki pokroiłam w małe kawałki - takie na jeden kęs. Wrzuciłam do miski i zalałam marynatą. Wstawiłam do lodówki na godzinę a może dwie.Przed smażeniem ponadziewałam na patyczki do szaszłyków i usmażyłam na patelni grillowej na oleju.To wszystko ;-) Do tego gotowany ryż i obiad gotowy :-)
Jest wiele przepisów na te smaczne kiełbaski o bałkańskim rodowodzie. Przygotowując cevapcici nie korzystałam z żadnej konkretnej receptury - przeczytałam to, co podrzuciło google i postanowiłam zrobić własną wersję. Wyszło nieźle - zjedliśmy wszystko ze smakiem :)
Sezon na grillowanie i wyjazdy weekendowe w pełni. My również ostatni weekend spędziliśmy na świeżym podlaskim powietrzu. Mały szalał do woli, biegał, woził skoszoną trawę taczkami i co najważniejsze chodził na poszukiwania "mum", czyli krówek.
Danie – rewelacja. Miękka, bardzo aromatyczna wołowina i wyrazisty orzechowy sos. Do tego lekka sałatka ze świeżych warzyw, ewentualnie ryż jako dodatek. Pyszne :)
Grillować z każdej strony aż mięsko się zarumieni i przestanie po nakłuciu sączyć się "woda". Żeberka są miękkie i soczyste. Możne je tez upiec w piekarniku.
Moja kolejna propozycja na pyszne, aromatyczne jedzonko z grilla. Tym razem biała kiełbaska. przepis z tak małą ilością składników idealny dla zabieganych i spóźnialskich.
Bułeczki są proste do wykonania, szybko się pieką, więc nie zajmują rusztu zbyt długo i znikają w tempie zawrotnym z talerzy. Doskonałe z dodatkiem zwykłego keczupu, świetnie komponują się z sosem czosnkowym