Karkówka z grila w jogurtowej marynacie
Bardzo lubię jogurtowe marynaty, ale chyba jeszcze nigdy nie stosowałam jej do karkówki. Mięso delikatnie rozbite i trzymane kilka godzin w takiej marynacie jest doskonale kruche i niesamowicie aromatyczne. Bardzo polecam:)
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 125 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą zmieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do naczynia z marynatą włożyć plastry cienko rozbitej karkówki, dokładnie pokryć mięso marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Grilować mięso z każdej strony, często przewracając na drugą stronę.
Smacznego:)