Kurczak teriyaki

piersi kurczaka plus mięso z udek pokrojone na małe kawałki - takie na jeden kęs

jeden por - pokrojony na kwadratowe, gotowe do nadziania kawałki

marynata teriyaki - można kupić w wielu sklepach, np. Tesco, Carrefour, Leclerc - ja kupilam firmy Kikkoman

drewniane patyczki do szaszłyków (jeśli mięso ma być grillowane w piekarniku albo na grillu to trzeba je koniecznie namoczyć, inaczej sie spalą - moczenie musi trwać co najmniej godzinę)

Mięso trzeba zalać marynatą i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. następnie ponadziewać na patyczki na przemian z porem. Wrzucić na patelnię grillowa albo na grill albo do piekarnika. Nie wiem ile powinni sie to smażyć/grillowa - robie to na oko. Po prostu mięso nie może być surowe.

Zdjęcie - Kurczak teriyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kurczak teriyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kurczak teriyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To wszystko.

PS: w ten sam sposób można przygotować wołowinę albo łososia. Sos pasuje tez do smażonych warzyw.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy