grillowane żeberka w glazurze

grillowane żeberka w glazurze
Sezon na grillowanie i wyjazdy weekendowe w pełni. My również ostatni weekend spędziliśmy na świeżym podlaskim powietrzu. Mały szalał do woli, biegał, woził skoszoną trawę taczkami i co najważniejsze chodził na poszukiwania "mum", czyli krówek. Wiadomo krowa muczy "mu-mu", więc czemu ma się nie nazywać "muma"? Prawda że logiczne?. Euforię wywoływały również konie i oczywiście traktory :). A ja jak to ja zajęłam się pichceniem. Tym razem poza łososiem już znanym i karkówką w piwie zrobiłam żeberka - pycha, będą powracały.

Żeberka grillowane w glazurze
  • 1,5kg żeberek
  • 1 piwo czerwona warka
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 łyżek żurawiny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu chilli (takiego "gładkiego")
  • sól i pieprz cytrynowy
Zdjęcie - grillowane żeberka w glazurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŻeberka kroimy na porcje, wkładamy do salaterki przesypując solą i pieprzem. Zalewamy piwem i zostawiamy na noc w lodówce (jeśli brakuje czasu to chociaż na 2-3h ale im dłużej tym lepiej). Wyciągamy żeberka z piwa i smarujemy glazurą z oliwy, sosu chilli, miodu i żurawiny. Wrzucamy na ruszt i smarujemy glazura przy każdorazowym przekręcaniu.

A jak widać poniżej grillowałam też łososia w cytrynie z ananasem i pomidorkami, wszystko z rusztu, aromatyczne i pyszne.

Zdjęcie - grillowane żeberka w glazurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów