Przyrządzenie tego dania nie wymaga dużo zachodu. Właściwie potrzeba jedynie czasu na marynowanie mięsa w lodówce. Karkówka wychodzi soczysta, bardzo aromatyczna, słodko-kwaśna od miodu i przecieru pomidorowego.
Bułeczki są proste do wykonania, szybko się pieką, więc nie zajmują rusztu zbyt długo i znikają w tempie zawrotnym z talerzy. Doskonałe z dodatkiem zwykłego keczupu, świetnie komponują się z sosem czosnkowym
Dziś kolejna propozycja na kurczaka - troszkę inna wersja szaszłyków. Robi się szybko, a efekt jest naprawdę fajny. Do wykorzystania w grillowym sezonie :)
Skoro weekend to dziś propozycja na grilla - świetna marynata do mięsa. Sprawdzi się zarówno do karkówki czy schabu jak i piersi drobiowych. Delikatna, taka w "sam raz". Marynowanie powinno trwać ok. 12 godzin, jednak jeśli teraz zabierzecie się do pracy - wieczorem będzie można mięsko wrzucić na ruszt.
Nieskomplikowana potrawa na sierpniowy obiad lub grilla :) Najlepsza właśnie teraz, kiedy cukinii i bakłażanów jest pod dostatkiem. Kurczak w marynacie z musztardy francuskiej doskonale zgrywa się smakiem z tymi warzywami. Warto spróbować :)
Sezon grillowy w pełni, przedstawiam więc świetny przepis na pyszne szaszłyki z kurczakiem. Sataye, rodem z kuchni indonezyjskiej, u mnie dzisiaj z kurczakiem chociaż można go zastąpić każdym innym ulubionym mięsem, a nawet rybą.
To sałatka towarzyszy nam od kilkunastu lat. Regularnie serowana w sezonie grillowym w bardziej zimowych porach roku też pojawia się jako dodatek do obiadu. (...) W sezonie grillowym trzeba jej spróbować - powinna zasmakować wszystkim, nawet tym którzy nie do końca są przekonani do surowego kalfiora :)
Marynata, którą lubię najbardziej, bo wspaniale podkreśla smak mięsa, ale tego smaku nie dominuje. Jest delikatna, lekko słodka i kwaśna, czosnkowo - ziołowa, taka w sam raz :)