Najlepsza marynata do mięs - pieczeni, karkówki, steków

Zdjęcie - Najlepsza marynata do mięs - pieczeni, karkówki, steków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Marynata, którą lubię najbardziej, bo wspaniale podkreśla smak mięsa, ale tego smaku nie dominuje. Jest delikatna, lekko słodka i kwaśna, czosnkowo - ziołowa, taka w sam raz :)

Można w niej zamarynować zarówno duży kawałek mięsa przeznaczonego na pieczeń, jak i pojedyncze, mniejsze porcje (steki wołowe, polędwicę wieprzową, karkówkę itp.) z przeznaczeniem "na patelnię" lub na grill.

Czy w ogóle warto marynować mięso?
Warto. Zyskuje bowiem na soczystości, miękkości, aromacie i smaku.

Czas marynowania zależy od różnych czynników, m.in. od tego, jak duży kawałek mięsa marynujemy. Duży (1.5 - 2.0 kg) warto zamarynować na ok. 5-6 godzin, a nawet na całą noc.
Małe kawałki (kotlety ze schabu, karkówki, polędwiczki wieprzowe, czy wołowinę na steki) marynuję krócej, zwykle ok. 2 - 3 godzin, ale...
Jeśli mam mało czasu, 30 - 45 min w zupełności wystarczy. A idąc dalej tym tropem ;) nawet 5 - 10 minut marynowania jest lepsze niż nic, więc daj swoim kotletom tyle czasu, ile masz :)

Ja jestem zwolenniczką marynowania mięsa (ale nie bezpośrednio wyjętego z lodówki, tylko takiego, które chwilę poleżało w temperaturze pokojowej) w temperaturze pokojowej. Mam wrażenie, że takie "ciepłe" mięso lepiej chłonie marynatę i przechodzi jej smakiem.
Oczywiście jeśli mam w planie całonocne marynowanie - a robię tak z dużymi kawałkami mięsa, zwłaszcza tego twardszego, jak np. wołowina; albo kiedy mam go dużo, np. przed planowanym grillowaniem na kilkanaście osób - wstawiam je do lodówki.
Wiadomo - nigdy nie zostawiamy mięsa zbyt długo poza lodówką, bo to po prostu grozi zatruciem.


Jak zrobić najlepszą marynatę do mięsa? Składniki: do zamarynowania 1.0 - 1.5 kilogramowego kawałka mięsa
5 - 6 łyżek oliwy (w zależności od ilości mięsa)
2 łyżki octu winnego
3 łyżki octu balsamicznego 6%
1 - 2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka miodu rzepakowego
2 duże, posiekane ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku (albo to i to)
3 łyżki jasnego sosu sojowego
dużo świeżo mielonego pieprzu

Wymieszać trzepaczką składniki marynaty, aż do rozpuszczenia miodu i soli (wszystkie oprócz oliwy, czosnku i ziół). Dodać oliwę i mieszać, aż wszystko się ładnie połączy. Wtedy dodać posiekany czosnek i zioła (można je pokroić, ale ja zazwyczaj dodaje całe gałązki). Mięso włożyć do marynaty i dobrze je nią pokryć, a nawet wmasować. Marynować odpowiednią ilość czasu (patrz opis nad przepisem), odwracając i masując co pewien czas. Przed przystąpieniem do pieczenia mięso oczyścić ze stałych fragmentów marynaty, żeby się nie przypaliły w czasie pieczenia. Szczegóły pieczenia mięsa w kolejnym wpisie.
Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Grzaneczki czosnkowo-ziołowe do pochrupania
1

Grzaneczki czosnkowo-ziołowe d…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Masełko z czosnkiem niedźwiedzim
2

Masełko z czosnkiem niedźwiedz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Shoarma - przyprawa
2

Shoarma - przyprawa

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Sól ze świeżym lubczykiem, kolejna domowa przyprawa
2

Sól ze świeżym lubczykiem, kol…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Cukier miętowy
1

Cukier miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Syrop z sosny na miodzie
1

Syrop z sosny na miodzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka owsiane z batatami (bez pieczenia)

Ciasteczka owsiane z batatami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i suszonymi pomidorami
1

Surówka z czerwonej kapusty z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Feta pieczona z miodem, sezamem i figami
2

Feta pieczona z miodem, sezame…

food² food²
Food Square

Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka
1

Biszkoptowe pancakes leciutkie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem
1

Spaghetti z oliwą, czosnkiem,…

food² food²
Food Square

Koktajl ze szpinakiem i ananasem
1

Koktajl ze szpinakiem i ananas…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni