Marynowane sataye z kurczakiem / Marinated chicken satay
Sezon grillowy w pełni, przedstawiam więc świetny przepis na pyszne szaszłyki z kurczakiem. Sataye, rodem z kuchni indonezyjskiej, u mnie dzisiaj z kurczakiem chociaż można go zastąpić każdym innym ulubionym mięsem, a nawet rybą. Najpierw wymoczone w bardzo aromatycznej marynacie, a następnie grillowane z przepysznym sosem z miodem i masłem orzechowym. Przepyszne i szybkie! Można je też upiec w piekarniku i będą tak samo pyszne. Podałam je z fasolką z jajkiem w stylu indyjskim. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Marynowane sataye z kurczakiem
(8-10 porcji)
Składniki na marynatę:
- 1 1/2 łyżki octu z białego wina
- 1 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 szczypta chili
- 1 1/2 łyżki sosu Worcestershire
- 3 krople oleju sezamowego
- 2-3 piersi z kurczaka lub mięsa z udek, pokrojone wzdłuż na cienkie plasterki
- 16 patyczków do szaszłyków
Składniki na sos:
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/3 szklanki miodu
- 1/3 szklanki wody
- pozostałości marynaty
Przygotowanie:
- Jeśli szaszłyki będą przygotowywane na grillu, namocz patyczki w wodzie przez 10 minut przed marynowaniem.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty (oczywiście bez kurczaka). Nadziej mięso na patyczki i ułóż je w naczyniu, w który będą marynowane, chociaż ja zdecydowanie wolę marynować w woreczkach (marynata lepiej przylega do mięsa).
- Wlej marynatę do kurczaka, zamknij woreczek lub pojemnik i potrząśnij tak, by kurczak był dokładnie w niej zanurzony. Włóż do lodówki i marynuj przez minimum 2 godziny, jednak nie dłużej niż 8 godzin. Po tym czasie wyjmij szaszłyki z marynaty i przelej resztę do małego rondelka w celu przygotowania glazury z masła orzechowego. Jeżeli szaszłyki będą pieczone w piekarniku, ułóż je na blaszce do pieczenia.
- W rondelku z marynatą wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki glazury z masła orzechowego i doprowadź ją do wrzenia. Gotuj przez około 10 minut lub do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i odstaw.
- Przygotowane szaszłyki włóż do nagrzanego do 190 °C i piecz przez 20 minut, lub grilluj na grillu tradycyjnym. Po upieczeniu dokładnie wysmaruj sataye przygotowaną glazurą i podawaj.
Smacznego!
English version
Marinated chicken satay
(8-10 servings)
Ingredients for the marinade:
- 1 1/2 tbsp white wine vinegar
- 1 1/2 tbsp vegetable oil
- 1/2 cup soy sauce
- 1/2 tsp fresh crushed garlic
- 1/2 cup water
- 1/2 tsp fresh grated ginger
- 1/3 cup brown sugar
- 1 pinch crushed chilli
- 1 1/2 tbsp Worcestershire Sauce
- 3 drops toasted sesame oil
- 2-3 chicken breasts, sliced thinly
- 16 skewers
Ingredients for the peanut glaze:
- 1/2 cup peanut butter
- 1/3 cup honey
- 1/3 cup water
- all remaining marinade
Preparation:
- If grilling, soak skewers in water for 10 minutes prior to marinating.
- In a large bowl, whisk together all ingredients except chicken. Weave the chicken onto skewers and place into a bag or other dish.
- Pour marinade over chicken, seal bag or dish and shake to coat. Place in refrigerator for at least 2 hours but not more than 8 hours. After marinating, remove skewers and reserve marinade for the peanut glaze. Place chicken into oven-proof casserole for baking or save for the grill.
- Combine glaze ingredients into a pot and over medium heat, whisk till smooth and comes to a boil. Cook for about 10 minutes or until thickens. Remove from heat and reserve to brush over finished satay.
- Bake satay in 190 oC oven for 20 minutes, or grill over low flame on the grill till fully cooked. Toss in or brush with peanut glaze. Serve.
Enjoy!