Sałatka z kalafiora (surowego) z koperkiem
To sałatka towarzyszy nam od kilkunastu lat. Regularnie serowana w sezonie grillowym w bardziej zimowych porach roku też pojawia się jako dodatek do obiadu.
Jest prosta i nieskomplikowana w wykonaniu, jedynie czasochłonne jest dzielenie brokuła na malutkie różyczki.
A do tego trzeba się przyłożyć :) Kalafiorowe różyczki nie mogą miec więcej niż 0,5 cm średnicy, najlepiej obcinać im też delikatnie nóżki (w przeciwnym wypadu zbyt duży kalafior zespuje nam smak całej sałatki ).
W sezonie grillowym trzeba jej spróbować - powinna zasmakować wszystkim, nawet tym którzy nie do końca są przekonani do surowego kalfiora :)
Składniki:
-1 kalafior
-1 pęczek koperku (duży)
-1-2 łyżki vegety
-2-3 łyżki majonezu (my używamy hellmansa)
- 1 ząbek czosnku
Kalfiora podzielić na malutkie rożyczki - max 5 mm. Gdy nóżki różyczek są za długie należy je przyciąć.
Kalafiora przełożyć na sitko i przelać wodą. Chwilę później posypać vegetą i wymieszać (vegeta przyklei sie do różyczek). Odstawić na kilka minut. Po tym czasie czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem.
Pokroić koperek. Wmieszać z majonezem do kalafiora.
Gotowe:)
Ilość porcji : 4-6
Czas przygotowania ok. 30 minut
Jest prosta i nieskomplikowana w wykonaniu, jedynie czasochłonne jest dzielenie brokuła na malutkie różyczki.
A do tego trzeba się przyłożyć :) Kalafiorowe różyczki nie mogą miec więcej niż 0,5 cm średnicy, najlepiej obcinać im też delikatnie nóżki (w przeciwnym wypadu zbyt duży kalafior zespuje nam smak całej sałatki ).
W sezonie grillowym trzeba jej spróbować - powinna zasmakować wszystkim, nawet tym którzy nie do końca są przekonani do surowego kalfiora :)
Składniki:
-1 kalafior
-1 pęczek koperku (duży)
-1-2 łyżki vegety
-2-3 łyżki majonezu (my używamy hellmansa)
- 1 ząbek czosnku
Kalfiora podzielić na malutkie rożyczki - max 5 mm. Gdy nóżki różyczek są za długie należy je przyciąć.
Kalafiora przełożyć na sitko i przelać wodą. Chwilę później posypać vegetą i wymieszać (vegeta przyklei sie do różyczek). Odstawić na kilka minut. Po tym czasie czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem.
Pokroić koperek. Wmieszać z majonezem do kalafiora.
Gotowe:)
Ilość porcji : 4-6
Czas przygotowania ok. 30 minut