Polecam fanom sera topionego i nie tylko. Świetna alternatywa dla sklepowych produktów. Przepis można wzbogacić o ulubione dodatki m.in. kminek, czy koperek.
Nawet jeśli przeważnie nie jadacie majonezu to na pewno sięgacie po niego podczas świąt wielkanocnych. Jajka na twardo czy te faszerowane, sałatki i inne specjały nie smakują już tak bez tego dodatku. Przepis, który Wam proponuję jest bardzo łatwy. Przygotowanie majonezu zajmuje pięć minut!
Moje ulubione roladki drobiowe i kilka warzywnych dodatków to propozycja na smaczne, kolorowe danie obiadowe. (...)Jest to bardzo łatwy przepis na danie mięsne, które we Włoszech nosi nazwę "uccellini scappati"i przygotowuje sie je w róznych wersjach .
Dziś na śniadanko postanowiłam sobie zrobić taki koktajl na obudzenie :-) z dodatkiem kawy, jak wiecie za kawą nie przepadam, ale to było naprawdę smaczne. Choć smaki człowiekowi się zmieniają więc może i z czasem ja polubię kawę :-)
Powoli żegnając z się z klimatami japońskimi, zamieszczam przepis na bardzo smaczne kotleciki z kurczaka. Dodatek imbiru i kolendry czyni je intrygująco niebanalnymi w smaku. Po prostu zupełnie inne mielone :)
Ten chleb nazwałam „samo zdrowie”, bo połączyłam wszystko co dla nas najlepsze. Przede wszystkim jest zrobiony wyłącznie na zakwasie- żytnim i pszennym, z których robimy dwa zaczyny i wyłączymy w jedną całość.Oprócz tego ma mnóstwo zdrowych dodatków- ziarna słonecznika, siemię lniane, pestki dyni, otręby i płatki owsiane. Samo zdrowie!:)
Ten likier jajeczny już dawno planowałam włączyć do mojego likierowego repertuaru. Właściwie kilka prostych składników i banalne wykonanie. Czy jest lepsza okazja, aby go wypróbować niż Wielkanoc? A więc stało się i mam karafkę mojego domowego ajerkoniaku.
To już trzeci przepis na paschę, który zamieszczam na blogu. Dotychczas najłatwiejszy i najmniej czasochłonny. Czy najpyszniejszy? Szczerze mówić, nie potrafię ocenić, który z tych trzech przepisów smakował mi najbardziej. Pascha to dla mnie coś tak pysznego, że nie mieści się w żadnych kryteriach :D
Na warsztat wzięłam chleb sprawdzonej kuchni mający w nazwie błyskawiczny. Prawie 3 godziny, to dla mnie w tej kategorii się nie mieści. Ale, że wybrałam go ze względu na obecność octu winnego, a nie czas, to byłam całkiem usatysfakcjonowana. Zaletą jest to, że można go wyrobić zwykłym mikserem, bo ciasto jest dość płynne.
Jedyną wadą tej babki jest jej wielkość, bo to bardzo mała porcja, zupełnie niepodzielna przy większej ilości gości przy świątecznym stole, więc najlepiej przygotować od razu z porcji podwójnej…;)
Wielkanocne przepisy z jajem ;) Ja poszłam w klasykę, czyli jajka faszerowane, które uwielbiam ;) Tym razem faszerowane czymś w rodzaju sałatki z paluszków surimi. Pomysł według mnie dość oryginalny, a przy tym bardzo smaczny :)
Bardzo smaczna kiełbasa z aromatycznymi ziołami i delikatnym posmakiem piwa, w dodatku bardzo szybka do zrobienia.Polecam nie tylko na świąteczny stół.