Jajka faszerowane sałatką surimi
Na kilka dni przed Wielkanocą wspólnie z Siankoo, Maggie, Pelą, Panną Malwinną publikujemy wielkanocne przepisy z jajem ;) Ja poszłam w klasykę, czyli jajka faszerowane, które uwielbiam ;) Tym razem faszerowane czymś w rodzaju sałatki z paluszków surimi. Pomysł według mnie dość oryginalny, a przy tym bardzo smaczny :)
JAJKA FASZEROWANE SAŁATKĄ SURIMI
4 jajka,
4 paluszki surimi,
1 plaster ananasa,
1 łyżka kukurydzy z puszki,
1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
majonez,
1 łyżka posiekanego koperku,
natka pietruszki do dekoracji,
sól i pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka i włożyć je do miski blendera. Dodać pokrojone paluszki surimi, ananasa i kukurydzę. Całość zmiksować – ale niezbyt dokładnie, mają być drobne kawałki składników, ale nie całkiem gładka pasta ;) Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek oraz łyżkę jogurtu lub majonezu i wymieszać.
Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić wgłębienia w białkach jaj. 2-3 łyżki majonezu wymieszać z łyżką jogurtu*. Przełożyć do szprycy i udekorować jajka. Na koniec ozdobić natką pietruszki.
* Ja udekorowałam samym majonezem ale wg mnie był za gęsty i robienie z niego kratki nie było zbyt wygodne. Dlatego w przepisie proponuję dodać do niego jogurt. Będzie i trochę zdrowiej i wygodniej ;)
(inspirowane przepisem z książeczki „112 najlepszych przepisów na Wielkanoc” z moimi modyfikacjami)