Lekka sałatka z wędzonym kurczakiem, awokado i mango
Pełna witamin i kolorowa sałatka. Bardzo łatwo ją przyrządzić. Doskonała na lunch lub kolację. Z powodzeniem nadaje się również na świąteczny stół.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 20 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
Na sałatkę:
- 1 duże i dojrzałe awokado
- 1 duże mango
- 350 g wędzonego kurczaka (najlepiej z piersi)
- 3 duże garści sałaty (najlepiej mix sałat)
- sok z połowy cytryny
- 1 ½ łyżki orzechów dowolnych
Na dressing:
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 ½ soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól i pieprz grubo mielone
Sposób wykonania:
- mango kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ nacinamy nożem w poprzek i wzdłuż, powstaną kostki, które odcinamy od skóry wprost do miski,
- awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i skórę, owoc kroimy w paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie stracił koloru,
- mięso kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki,
- sałatę myjemy i osuszamy,
- robimy dressing: wszystkie składniki wrzucamy do wysokiej miseczki i dokładnie łączymy (najlepiej trzepaczką),
- na talerzu/półmisku układamy sałatę, dodajemy kurczaka, awokado i mango,
- całość skrapiamy dressingiem i posypujemy orzechami.