Kiedy chcesz zrobić „szybki obiad” a przy tym mieć mało bałaganu to z pewnością ta propozycja Cię zainteresuje. Zamiast filetu z piersi kurczaka można użyć pałki lub podudzia.
Od czasu do czasu wracam do tego przepisu, bo jest to jeden z naszych ulubionych sposobów na kurczaka. Słodko-pikantny, śliwkowy sos sprawia, że kurczak jest miękki i aromatyczny.
Podczas pieczenia lekko można docisnąć mięso do patelni i w ten sposób uzyskamy spieczone paski. Do mięsa nie dodałam soli, ponieważ feta była na tyle słona, że dodatkowa sól była zbyteczna.
Od dawna miałam ochotę na to indonezyjskie danie. Zarówno ja, jak i mój Połówek uwielbiamy orzechy i sos orzechowy jako dodatek do wytrawnych dań, więc nie miałam wątpliwości, że kurczak satay będzie nam smakował.
Każdy ma ulubione przepisy na kurczaka, mam i ja. I ostatnio do moich ulubionych przepisów na kurczaka doszedł kurczak ze śliwkami po cygańsku. Jak tylko przeczytałam składniki tego przepisu to pomyślałam, że potrawa musi smakowita i oczywiście się nie zawiodłam.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dobrego mięsa. Ten soczysty kurczak, pokryty pikantną, chrupiącą skórką i wypełniony słodko-kwaśną mieszanką jabłek oraz suszonej żurawiny doskonale spełnia to zadanie. Podany w towarzystwie zapiekanych kartofli oraz ulubionej surówki zdecydowanie zachwyci Waszych gości!
Wszystkie składniki marynaty umieść w słoiczku, szczelnie zamknij i wstrząsaj nim przez kilkanaście sekund. Piersi z kurczaka zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Zamarynowane piersi grilluj bez tłuszczy na patelni grillowej lub tradycyjnie grilluj na złoty kolor...
Zwróciłam uwagę na ten przepis, bo zauroczyła mnie jego nazwa ;) I mimo że jest to jedna z wielu potrawek kurczakowo-warzywnych, to jednak jest bardzo smaczna i świetnie spisze się w roli nieskomplikowanego obiadu na co dzień ;)
Jeśli lubisz kurczaka, a nie lubisz kości tylko samo mięsko ten przepis jest dla Ciebie. Kurczak pozbawiony kostek, zamarynowany w aromatycznym ciemnym piwie i dodatkiem ziół jest znakomity. Udka sa bardzo soczyste
Niezdrowe i tuczące, ale raz na ruski rok można sobie pofolgować. My skonsumowaliśmy te paluszki razem z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i dużą ilością surówki, więc nie było tak znowu najgorzej ;) A za to jak smakowicie! :)