Udka kurczaka w porterze

Udka kurczaka w porterze

Zdjęcie - Udka kurczaka w porterze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jesli lubisz kurczaka,a nie lubisz kosci tylko samo miesko ten przepis jest dla Ciebie.Kurczak pozbawiony kostek,zamarynowany w aromatycznym ciemnym piwie i dodatkiem ziol jest znakomity.Udka sa bardzo soczyste .Kurczaka w ten sposob przygotowywal Alexander Herrmann w programie TV "Topfgeldjäger".Przepis jest niezwykle prosty i latwy,a jedyna trudnosc to usuniecie kosci z udek.Koniecznie wyprobujcie ten przepis,a odkryjecie na nowo smak kurczaka.

Skladniki na 4 porcje:
Zdjęcie - Udka kurczaka w porterze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
4 udka kurze
tymianek,oregano lub majeranek
sol,pieprz
piwo Porter

Wykonanie:
    Zdjęcie - Udka kurczaka w porterze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • mieso umyc,osuszyc i wyciac kosci.Delikatnie naciac mieso dookola kostki,nastepnie naciac noge wzdluz i wyjac kosc ,powoli odcinajac plat miesa od kosci
  • wewnetrzna strone udek posolic,oproszyc pieprzem i oblozyc ziolami
  • kazda tak przygotowana nozke zlozyc na pol,ulozyc w naczyniu ,nastepnie zalac Porterem.Naczynie przykryc folia spozywcza i umiescic w lodowce na 2 doby
  • nozki wyjac z marynaty i ulozyc na blaszce do pieczenia skora do gory
  • wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C okolo 35 minut.Czas pieczenia uzalezniony jest od ilosci nozek i tak 2 nozki beda upieczone i rumiane juz po 25 minutach
ZYCZE SMACZNEGO !

Kategorie przepisów