Kurczak nadziewany jabłkami i żurawiną
Kochani!
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dobrego mięsa. Ten soczysty kurczak, pokryty pikantną, chrupiącą skórką i wypełniony słodko-kwaśną mieszanką jabłek oraz suszonej żurawiny doskonale spełnia to zadanie. Podany w towarzystwie zapiekanych kartofli oraz ulubionej surówki zdecydowanie zachwyci Waszych gości!
Składniki :
- cały kurczak o wadze około 1,5 kg
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- pieprz i sól w młynku
- 3 jabłka
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml wody
Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i opalamy ewentualne pozostałości pierza, po czym posypujemy pieprzem oraz solą. W miseczce mieszamy olej Kujawski oraz słodką i ostrą paprykę, a następnie tak przygotowanym, pikantnym olejem smarujemy kurczaka, odkładamy.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i tniemy w plasterki. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy żurawinę oraz wodę. Delikatnie dusimy, powoli odparowując wodę, następnie dolewamy wina i ponownie całość odparowujemy.
Kurczaka nadziewamy jabłkami oraz żurawiną, otwór zabezpieczamy wykałaczkami, a następnie całość układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni.
Kurczaka podajemy ciepłego z ulubionymi dodatkami.
Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.
Smacznego!
B