Kurczak nadziewany jabłkami i żurawiną

Kurczak nadziewany jabłkami i  żurawiną

Kochani!

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dobrego mięsa. Ten soczysty kurczak, pokryty pikantną, chrupiącą skórką i wypełniony słodko-kwaśną mieszanką jabłek oraz suszonej żurawiny doskonale spełnia to zadanie. Podany w towarzystwie zapiekanych kartofli oraz ulubionej surówki zdecydowanie zachwyci Waszych gości!

Zdjęcie - Kurczak nadziewany jabłkami i  żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • cały kurczak o wadze około 1,5 kg
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • pieprz i sól w młynku
  • 3 jabłka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml wody

Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i opalamy ewentualne pozostałości pierza, po czym posypujemy pieprzem oraz solą. W miseczce mieszamy olej Kujawski oraz słodką i ostrą paprykę, a następnie tak przygotowanym, pikantnym olejem smarujemy kurczaka, odkładamy.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i tniemy w plasterki. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy żurawinę oraz wodę. Delikatnie dusimy, powoli odparowując wodę, następnie dolewamy wina i ponownie całość odparowujemy.
Kurczaka nadziewamy jabłkami oraz żurawiną, otwór zabezpieczamy wykałaczkami, a następnie całość układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni.
Kurczaka podajemy ciepłego z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcie - Kurczak nadziewany jabłkami i  żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest  dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.

Smacznego!
B

Kategorie przepisów