Udka duszone w kapuście -obiad jednogarnkowy
Kiedy czasu brak a obiad musi być ponieważ głodny mąż już kroczy z pracy do domu nic prostszego - a jak zostanie mamy kolację .
Udka duszone w kapuście
składniki
1 kg udka,
1/2 głowy kapusty,
2 cebule
2 kostki wołowe Winiary
2 ząbki czosnek,
2 łyżki olej,
Przyprawa do kurczaka - pikantna,
przyprawa do bigosu
1 łyżka mąki
Udka od kurczaka myjemy osuszamy i posypujemy przyprawą do kurczaka. Udka smażymy na oleju. Gdy udka zrobią się złociste dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojona w kosteczkę cebulę. Smażymy jeszcze kilka chwil. Białą kapustę kroimy w paseczki i dodajemy do kurczaka. Mieszamy. Zalewamy bulionem wołowym. Dusimy do miękkości.Doprawiamy solą ,pieprzem i przyprawą do bigosu. Można lekko zaciągnąć mąką. Posypujemy natka pietruszki .