Pałki z kurczaka z ziemniakami (pieczone w rękawie)
Propozycja na pyszny obiad dla całej rodzinki. Pracy przy nim niewiele, a efekt wyśmienity.
Potrzebujemy:
- 1 kg pałek z kurczaka
- 1/2 kg małych ziemniaków
Składniki na marynatę:
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 płaska łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz
Pałki kurczaka oczyścić, przepłukać i osuszyć (można wytrzeć ręcznikiem papierowym). W dużej misce połączyć składniki marynaty. Włożyć do niej pałki i dobrze wymieszać, aby marynata je w miarę równomiernie obtoczyła. Miskę zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie przełożyć pałki do rękawa do pieczenia i obwiązać go z dwóch stron. Rękaw włożyć do dużego naczynia do zapiekania i ponakłuwać w kilku miejscach. W pozostałej marynacie obtoczyć ziemniaki (ze skórką - wcześniej umyte, jedynie lekko wyszorowane i osuszone) i również przełożyć do rękawa. Rękaw obwiązać z dwóch stron, położyć w naczyniu obok pałek i ponakłuwać w kilku miejscach. Naczynie do zapiekania włożyć do piekarnika (zimnego bądź uprzednio nagrzanego) i piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę/półtorej.