Pałki z kurczaka z ziemniakami (pieczone w rękawie)

Pałki z kurczaka z ziemniakami (pieczone w rękawie)
Zdjęcie - Pałki z kurczaka z ziemniakami (pieczone w rękawie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Propozycja na pyszny obiad dla całej rodzinki. Pracy przy nim niewiele, a efekt wyśmienity.

Potrzebujemy:
  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 1/2 kg małych ziemniaków

Składniki na marynatę:
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz

Pałki kurczaka oczyścić, przepłukać i osuszyć (można wytrzeć ręcznikiem papierowym). W dużej misce połączyć składniki marynaty. Włożyć do niej pałki i dobrze wymieszać, aby marynata je w miarę równomiernie obtoczyła. Miskę zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie przełożyć pałki do rękawa do pieczenia i obwiązać go z dwóch stron. Rękaw włożyć do dużego naczynia do zapiekania i ponakłuwać w kilku miejscach. W pozostałej marynacie obtoczyć ziemniaki (ze skórką - wcześniej umyte, jedynie lekko wyszorowane i osuszone) i również przełożyć do rękawa. Rękaw obwiązać z dwóch stron, położyć w naczyniu obok pałek i ponakłuwać w kilku miejscach. Naczynie do zapiekania włożyć do piekarnika (zimnego bądź uprzednio nagrzanego) i piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę/półtorej.

Zdjęcie - Pałki z kurczaka z ziemniakami (pieczone w rękawie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów