Delikatne pure ananasowe połączone z kokosową bitą śmietanką to prawdziwe "niebo w gębie". Deser jest leciutki jak mgiełka, delikatny i przepyszny. W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol.
Figi to owoce, które mogłabym jeść bez opamiętania i bez ograniczeń. Słodkie, delikatne, rozpływające się w ustach... Dzisiaj w wersji śniadaniowej na wynos :) Połączenie fig, kremowego jogurtu, lekkiego serka i borówek. Do tego porcja zdrowego błonnika w owocowym musli... Raj dla podniebienia...
Gruszki obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zagotuj i podduś na małym ogniu, po 5 minutach dodaj imbir i cynamon. Gotuj jeszcze parę minut, by gruszki były miękkie (ale nie rozgotowane).
Figi bez większych problemów można już kupić w Polsce...na rynku i w każdym większym supermarkecie są dostępne. Cena dość wysoka w porównaniu np. z Włochami, ale od czasu do czasu można zaszaleć ;) Dzisiaj kolejna propozycja na pyszny i zdrowy poczatek dnia czyli mega zdrowe, niebiańskie w smaku śniadanie!
Na warsztatach (...) poświęconych deserom przygotowaliśmy bardzo dobre tiramisu, sernik z białą czekoladą, pyszne naleśniki Suzette, makowiec, doskonały krem brûlée, zabaglione z owocami, bezę Pavlovej, szarlotkę i smaczny karmelowy flan. Oto niektóre przepisy
Przez ostatnie lata zawsze na początku grudnia biadoliłam, że Mikołajki bez śniegu to lipne są i bez klimatu. Pamiętam, że gdy byłam mała, martwiłam się, że Mikołaj nie dotrze, bo jak dojedzie na saniach, skoro nie ma śniegu?A jednak zawsze jakoś docierał.
ardzo odpowiadają mi przepisy, które się tam znajdują i myślę, że niejeden zostanie zmaterializowany w mojej kuchni ;) Póki co – przepis na krem espresso poszedł na pierwszy ogień.Delikatna konsystencja przełamana bitą śmietaną, za którą przepadam. Słodka, niezbyt mocna, acz wyczuwalna nuta dobrej kawy. Pyszności.
Zainspirowana przepisem u Ireny i Andrzeja, zrobiłam do nich krem ajerkoniakowy. Ponieważ w oryginale był trochę rzadki i bardziej przypominał sos (a może ja coś zrobiłam nie tak?), zagęściłam go dodatkowo mąką. Ojej, ale był pyszny! Tak pyszny, że niedawno zrobiłam go sobie po raz kolejny.
Przepyszny jesienny deser…Krem z serka mascarpone z dodatkiem amaretto na korzennych ciasteczkach i delikatnym musie jabłkowym. Wszystko z dodatkiem świeżych, słodkich fig…niebiański smak…
Tajski ryż kleisty jest doskonały do deserów. Dziś zamieszczam przepis na czekoladowy pudding, w którym wykorzystałam właśnie ten ryż. Przepis znalazłam w „Złotej Księdze Czekolady”. Taki pudding może być pysznym zwieńczeniem obiadu albo po prostu ciepłą przekąską na osłodę życia ;) Polecam.