Norwegia. Russedessert

Norwegia. Russedessert
Pyszny deser na bazie kaszy manny gotowanej w soku malinowym. Najlepiej smakuje wymieszany z sosem waniliowym :)
Przepis na tę norweską chwilę słodyczy podała Vidar na forum CinCin. W oryginalnym przepisie dodaje się po 300 ml wody i syropu, jednak taka wersja jest mega słodka. Dlatego ja pozwoliłam sobie zmienić trochę te proporcje – deser jest nadal różowy i nadal bardzo smaczny :)

PS A u mnie w ogrodzie, mimo przymrozków, wytrwale rosną poziomki ;)

Zdjęcie - Norwegia. Russedessert - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
RUSSEDESSERT
(4 porcje)
400ml wody,
200ml czerwonego syropu owocowego (malinowy, wiśniowy lub truskawkowy),
ok.60g kaszy manny

sos waniliowy:
250ml mleka,
1 jajko,
1 łyżka cukru,
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
0,5-1 łyżeczki mąki kukurydzianej

Wodę zagotować z sokiem, wsypać kaszkę i mieszać ok 10 minut. Ostudzić, po czym zmiksować na puszysty, różowy krem.
Mleko zagotować, resztę składników sosu zmiksować i wlać do mleka. Mieszać intensywnie aż całość zgęstnieje. Ostudzić.
Krem nałożyć do pucharków i polać sosem waniliowym.


Zdjęcie - Norwegia. Russedessert - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Norwegia. Russedessert - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów