Galaretka kawowa - przepis z kuchni staropolskiej
Druga moja propozycja w akcji "Gotujmy po polsku" której patronem jest zPierwszegoTloczenia.pl to prosty deser - galaretka kawowa - przepis z kuchni staropolskiej. Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska 1001 przepisów".
Galaretka kawowa
2 szklanki mleka
W 3 łyżkach zimnego mleka moczymy żelatynę i odstawiamy aby napęczniała. Mleko zagotowujemy z cukrem. Do wrzącego mleka dodajemy kawę i wszystko dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i ponownie mieszamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści i nie pozostaną nawet najmniejsze grudki. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (gdybyśmy wlali gorącą to czekolada z dna pucharków by się roztopiła). Naszą galaretkę kawową rozkładamy do pucharków z czekoladą. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby galaretka się ścięła. Przed podaniem galaretkę dekorujemy odsączonymi rodzynkami.
Galaretka kawowa
2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki zimnego mleka
- 8 kostek czekolady gorzkiej
- 1/2 szklanki rodzynek
- kieliszek rumu lub mleko z dodatkiem aromatu rumowego
W 3 łyżkach zimnego mleka moczymy żelatynę i odstawiamy aby napęczniała. Mleko zagotowujemy z cukrem. Do wrzącego mleka dodajemy kawę i wszystko dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i ponownie mieszamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści i nie pozostaną nawet najmniejsze grudki. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (gdybyśmy wlali gorącą to czekolada z dna pucharków by się roztopiła). Naszą galaretkę kawową rozkładamy do pucharków z czekoladą. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby galaretka się ścięła. Przed podaniem galaretkę dekorujemy odsączonymi rodzynkami.