Czas na odsłonę drugą, czyli sobotę. Przygotowałam tego dnia muffiny czekoladowo – jabłkowe, studenckie ciasteczka owsiane oraz trifle czekoladowe z jeżynami
Chyba nie wypada mi po raz kolejny rozwodzić się nad zaletami owsianych ciasteczek, bo ile można?! Robiłam je na kilka sposobów i zawsze są pyszne. Tym razem w wersji mooocno czekoladowej, z wytrawną nutą gorzkiego kakao. Moim zdaniem mają coś wspólnego z ciemnym ciasteczkiem Oreo, najlepsze następnego dnia po upieczeniu.
Orzeszki, czekolada, płatki owsiasne - moje ulubione dodatki do ciastek w jednym przepisie. Ciasteczka są mega kruche i chrupiące. Duże i grubaśne. Co tu dużo pisać - bardzo smaczne!
Od dziś ranking moich ulubionych ciasteczek uległ zmianie. I choć markizy kawowe nadal będą na pierwszym miejscu to na drugie wskoczą dzisiejsze ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi. Są przepyszne i chrupiące. Podbiły nie tylko moje serce, ale i pozostałych domowników.
Bułki z jagodami, czekoladą i kruszonką Nadziane są po same brzegi! Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe obsypane słodką kruszonką, a w środku rozpływające się w ustach nadzienie z jagód i niemal płynnej czekolady. Bez żadnej przesady - obłęd!
Naleśniki z pieczarkami, cebulką, boczkiem, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Proponowałam już Wam pizzę na spodzie z placka od tortilii, dziś wersja na naleśniku. To taka niby pizza, ale nie mniej smaczna od tradycyjnej i może być dla niej świetną alternatywą.
Nie ma tu żadnej większej filozofii, przygotowywanie ciastek to prosta czynność dająca przyjemny i smaczny efekt pod warunkiem, że lubimy sobie pochrupać do kawki.
Pyszne i aromatyczne małe wypieki, które urozmaicą niejedno letnie śniadanie. Zatopione w nich młode jabłka świetnie komponują się ze zdrowym dodatkiem do wypieków- czyli musli. Muffinki kojarzą nam się z deserem, a może dla odmiany upieczesz je na weekendowe śniadanie?
Od kilku dni pomimo upałów mam ogromną ochotę na domowe ciasteczka owsiane. Nieskromnie przyznam, że znalazłam przepis idealny. Są na wierzchu chrupiące a w środku lekko wilgotne. Polecam!
Muffiny czekoladowe bo o nich mowa są idealne na przeróżne okazje. Są szybkie do przygotowania.Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi. Delikatnie i krótko mieszamy i gotowe.
Truskawki są obok czereśni moim ulubionym letnim owocem. Kiedy przygotowuję letni imprezy, lubię je podawać od różnymi postaciami. W tym przepisie, są one sycącą przekąską, lekko kwaskową. Ważne jest, aby użyć tu dość małych truskawek, które nie "wyskoczą" z kapeluszy z ciasta francuskiego.
Uwielbiam babeczki, które wymagają ode mnie minimalnego zaangażowania. Przygotowuję miskę, łyżkę, składniki. I już. Muffinki gotowe. Te mają w sobie borówki, a na wierzchu słodką kruszonkę pachnącą cynamonem. Naprawdę pyszną!
Moje ciasteczka, tak jak się spodziewałam, wyszły obłędne. Chrupkie na zewnątrz, miękkie w środku, jeszcze ciepłe z cudownie rozpływającą się na języku (i dłoniach) czekoladą. Czysta rozkosz.
Lekkie i puszyste ciasto wykonane w ostatniej chwili - tak na szybko gdy goście nadchodzą :-) Z domowym dżemem z czarnej porzeczki i nutką kawy, doskonale tu pasują. Proste w wykonaniu i jeszcze szybsze w jedzeniu :-)
Delikatne, o waniliowym smaku i aromacie. Placuszki są bez dodatkowego cukru w składzie, wystarcza ten pochodzący z serka. Słodyczy nadaje prosty sos borówkowy a la komfitura. Trudno się powstrzymać, by nie wyjadać go prosto z miseczki :)