Muffinki z borówkami i kruszonką
Uwielbiam babeczki, które wymagają ode mnie minimalnego zaangażowania. Przygotowuję miskę, łyżkę, składniki. I już. Muffinki gotowe.
Te mają w sobie borówki, a na wierzchu słodką kruszonkę pachnącą cynamonem. Naprawdę pyszną!
Babeczki te dość mocno wyrastają, napełniajcie więc ciastem foremki maksymalnie do 2/3 ich wysokości.
Muffinki z borówkami i kruszonką Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- cukier - 3/4 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- jogurt naturalny - 3 łyżki
- olej - 2 łyżki
- jajko - 1 szt
- borówki - 3/4 szklanki
- kruszonka
- cukier brązowy - 1/4 szklanki
- masło - 2 łyżki, zimne
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- mąka pszenna - 2 łyżki
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
Połącz jajko z olejem i jogurtem. Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj łyżką. Ciasto nakładaj do foremek, na wierzchu każdej babeczki ułóż owoce.
Połącz składniki kruszonki, rozetrzyj je palcami, by miały konsystencję mokrego piasku. Połóż kruszonkę na wierzchu każdej muffinki z borówkami.
Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 18 minut.