Idealne ciasteczka owsiane 100%
Od kilku dni pomimo upałów mam ogromną ochotę na domowe ciasteczka owsiane. Nieskromnie przyznam, że znalazłam przepis idealny. Są na wierzchu chrupiące a w środku lekko wilgotne. Polecam!
Ilość: 3 blaszki
Poziom trudności 2/10
Czas przygotowania 45minut
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- garść rodzynek
- 1 tabliczka czekolady
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 125g masła
- 1 jajko (L)
Sposób przygotowania:
1. Masło zmiksuj na puszystą masę z cukrem, na koniec dodaj jajko.
2. Następnie wciaż miksując dodawaj pozostałe składniki.
3. Piekarnik nagrzej do 180st.
4. Ciasteczka układaj łyżką na papierze do pieczenia. Będzie lepkie i nie foremne ale podczas pieczenia ciastka nabiorą ładnego kształtu rozpływając się na boki. Piecz 13 minut.
5. Po tym czasie pozostaw ciastka na gorącej blaszce na co najmniej kilka minut - po tym czasie stwardnieją i będzie je można przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!